Zelený chřest s holandskou omáčkou
Chcete si uvařit něco sezonního a zdravého? Tak zkuste zelený chřest s holandskou omáčkou.
Ingredience:
- Zelený chřest - 1 kg
- Máslo - 100 g
- Vejce - 6 ks ( jen žloutky )
- Bílé víno - 5 cl
- Citrón - 1 ks
- Sůl
- Pepř
Postup:
- Chřest očistíme od lístků a odkrojíme dřevnatou spodní část
- Osolenou vodu uvedeme do varu a chřest v ní necháme projít varem (asi 30 vteřin)
- Poté jen zlehka prohřejeme na jedné polovině másla a servírujeme na talíř
- Na holandskou omáčku ve vodní lázni opatrně vyšleháme žloutky s vínem, dokud nezhoustnou
- Pomalu zašleháme zbytek rozpuštěného másla, přidáme sůl, pepř, šťávu z citrónu
- Touto omáčkou přeléváme chřest
- Voda pod omáčkou nesmí při šlehání vřít, měla by mít teplotu těsně pod bodem varu, aby se nám žloutky nesrazily
Poznámky:
- Zelený chřest vaříme jen velmi krátce, aby zůstal křupavý a zachovala se jeho specifická chuť
- Můžeme oloupat i celou slupku, ale chuť nejlépe vynikne, když ho zbavíme pouze lístků
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/c61cb9fdb5b8bd1e1a6d06ebcb7110e7.jpg?itok=4Fwwcnre)
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka