Argentinské tango není o naučených krocích nebo figurách, ale spíš o zážitku, shodují se organizátoři tango maratonu Jana Radačovská a Ondřej Kloub

22. duben 2023

„Říká se, že vy si nevyberete tango, ale tango si vybere vás. Zní to okřídleně, ale já jsem se tak rozhodně cítil,“ usmívá se Ondřej Kloub. Spolu s Janou Radačovskou tango nejen tančí, ale také organizují květnový tango maraton v Praze.

U zrodu jejich lásky k tangu stála tančírna v Lucerně, kde se se svým osudovým tancem setkali poprvé, i když tenkrát každý zvlášť. „Sedl jsem si tam, pozoroval jsem ty lidi, jak tančí, vnímal tu energii v páru a zamiloval jsem se do toho na první pohled,“ vzpomíná Ondřej Kloub.

„Okamžitě jsem tomu propadla a úplně mi to změnilo život. Mám za manžela tanečníka argentinského tanga a máme spolu tři děti,“ doplňuje Jana Radačovská a zároveň vysvětluje, co si pod pojmem argentinské tango představit.

Jana Radačovská a Ondřej Kloub

„Je to tanec, který je hodně zaměřený na improvizaci a na sdílení v tom páru, na komunikaci. Snažíte se v tom objetí – není to držení, je to objetí – najít nějakou společnou řeč s vaším tanečním partnerem. Není to až tak o nějakých naučených krocích nebo figurách, ale spíš o tom zážitku.“

Pohled a pokývnutí

Jana Radačovská a Ondřej  Kloub

Tanec pocházející z Buenos Aires se postupně rozšířil do celého světa. Už v jeho začátcích platila v tančírnách určitá nepsaná pravidla, která přetrvala.

„V té tančírně bylo tenkrát pravděpodobně pětkrát, desetkrát víc mužů než žen. Takže se vyvinul takový nenásilný způsob, jak se nechat odmítnout. Vy se na tu dámu podíváte a ona, když opětuje váš pohled a pokývne, tak vy víte, že za ní můžete bezpečně jít a ona vás neodmítne. Tomu pohledu se říká mirada a tomu pokývnutí cabeceo,“ popisuje Ondřej.

Dny plné tanga

Od 4. do 8. května se do Prahy sjedou tanečníci z více než 35 zemí na akci Alma de Bohemio, kterou Ondřej Kloub a Jana Radačovská organizují. Několikadenní tango maraton se bude odehrávat v kulturním centru Vzlet, v Lucerně i v Grébovce.

Jana Radačovská a Ondřej  Kloub

„Ondřej už nějakou dobu plánoval udělat tady v Praze maraton a sháněli jsme k tomu jenom nějaký vhodný prostor, který se nám podařilo najít právě v pražských Vršovicích ve Vzletu. A Lucerna je místo, ke kterému mám s Ondřejem velmi krásný vztah, protože oba jsme tam to tango viděli poprvé, takže jsme se chtěli o tento prostor podělit i s lidmi,“ říká Jana.

Argentinské tango si všichni zájemci můžou vyzkoušet i 13. května ve Vzletu na openclass.

Jak se na tango obléknout a obout? Jak vypadá takový tango maraton? A jaké překvapení pro tanečníky chystá Jana Radačovská, která bydlí hned naproti Vzletu? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lenka Vahalová ,

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.