Belgická rybí tomatová polévka
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře belgické restaurace Les Moules Radka Vlasáka.
Ingredience - 4 porce:
- 1 dcl olivového oleje
- 200 g červené cibule
- 40 g česneku
- 100 g mrkve
- 8 plž. rajčatového protlaku
- 2,5 l vody
- 600 g filetu tresky, lososa
- 0,5 l rybího vývaru
- provensálské koření
- chilli paprička
- sůl
- cukr
- koriandr
Příprava:
- Cibuli s česnekem nakrájíme na plátky, mrkev nastrouháme a vše dozlatova orestujeme na olivovém oleji
- Přidáme pokrájené chilli, provensálské koření a rajčatový protlak a krátce opečeme
- Zalijeme vodou a vývarem, osolíme, jemně osladíme a pomalu sváříme do stavu, kdy polévka vypadá jako jemně zahuštěná
- Nakonec v polévce jen krátce zavaříme na kousky nakrájené ryby, dochutíme a můžeme podávat
Poznámka:
- Do polévky můžeme spolu s rybami přidat i slávky, krevety nebo kalamáry
- Zvlášť zajímavou chuť podpoří i sekané lístky koriandru
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.