Belgická rybí tomatová polévka

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře belgické restaurace Les Moules Radka Vlasáka.

Ingredience - 4 porce:

  • 1 dcl olivového oleje               
  • 200 g červené cibule   
  • 40 g česneku                       
  • 100 g mrkve                        
  • 8 plž. rajčatového protlaku    
  • 2,5 l vody                           
  • 600 g filetu tresky, lososa   
  • 0,5 l rybího vývaru                  
  • provensálské koření
  • chilli paprička
  • sůl
  • cukr
  • koriandr  

Příprava:

  • Cibuli s česnekem nakrájíme na plátky, mrkev nastrouháme a vše dozlatova orestujeme na olivovém oleji
  • Přidáme pokrájené chilli, provensálské koření a rajčatový protlak a krátce opečeme
  • Zalijeme vodou a vývarem, osolíme, jemně osladíme a pomalu sváříme do stavu, kdy polévka vypadá jako jemně zahuštěná
  • Nakonec v polévce jen krátce zavaříme na kousky nakrájené ryby, dochutíme a můžeme podávat

Poznámka:

  • Do polévky můžeme spolu s rybami přidat i slávky, krevety nebo kalamáry
  • Zvlášť zajímavou chuť podpoří i sekané lístky koriandru
autor: Denisa Jeřábková