Bílá polévka z kysaného zelí

Recept dne od šéfkuchaře restaurace Les Moules Radka Vlasáka.

Ingredience:

  • Kysané zelí  300 g
  • Sádlo  150 g
  • Cibule 200 g
  • Hladká mouka  30 g
  • Smetana čerstvá 33 %   2 dcl
  • Brambory  500 g
  • Kuřecí vývar  2 l
  • Sůl
  • Pepř
  • Kmín

Postup:

Na sádle opečeme nadrobno krájenou cibuli do nazlátlé barvy. Přidáme mouku a kmín a krátce opečeme. Takto vzniklou jíšku zalijeme kuřecím vývarem, dobře prošleháme, přidáme brambory krájené na kostky a povaříme do poloměkka.

Potom přidáme kysané zelí, provaříme a dochutíme solí a pepřem. Na závěr zjemníme smetanou, kterou můžeme chvilku provářet za předpokladu, že je to čerstvá smetana, jinak ne. S chutí podáváme.

autor: Denisa Jeřábková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.