Borůvkový koláč

Recepty k 43. dílu pořadu Dobrou chuť. Šéfkuchař David Šašek.

Těsto
Ingredience:
- 500g hladké mouky
- 250ml plnotučného mléka
- 35g droždí
- 115g rozpuštěného másla
- 2 žloutky
- 75g cukru krupice
- 5g soli
- nastrouhaná kůra z 1/2 citrónu
- Žloutek na potření
- Na potření krajů po upečení cca 50g másla a lžíce rumu

Postup:
Nejprve vytvoříme kvásek, tak že odebereme trochu mouky, cukru, smícháme s droždím a přidáme trochu teplého mléka, aby nám vznikla hmota připomínající kaši. Necháme vykynout a pak vše přidáme do ostatních ingrediencí.
Opět necháme vykynout asi 40 minut a pak těsto rozdělíme na čtyři díly, ze kterých vyválíme bochánky a znovu dáme kynout.
Poté rozválíme do kulatého tvaru (pizza), prsty vymačkáme střed, aby nám vznikl vyšší okraj.
Nasypeme borůvky, posypeme větším množstvím drobenky, okraje potřeme žloutkem, ozdobíme mandlemi namočenými v mléce a vložíme do předehřáté trouby.
Pečeme na 160°C přibližně 30 minut, dokud koláč nezačne mít krásně zlatohnědou barvu.
Po vyndání z trouby potřeme kraje směsí másla a rumu, necháme vychladnout v pokojové teplotě a podáváme.


Drobenka
Ingredience:
- 150g Mouka polohrubá
- 150g Máslo
- 150g Cukr moučka

Postup:
Všechny ingredience smíchejte dohromady a rozdrobte mezi prsty.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.