Bramborák se špekem a pivem

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Kolkovny na Starém Městě pražském Martina Faltuse.

Ingredience:

  • Brambory - 1 kg
  • Vejce - 2 ks
  • Světlé pivo - 100 ml
  • Hladká mouka - 0,1 kg
  • Česnek - 6 stroužků
  • Sůl
  • Majoránka
  • Uzený špek - 0,1 kg
  • Vepřové sádlo - 0,1 kg

Postup:

  • Oloupané brambory nastrouháme najemno, vymačkáme je a slijeme z nich vodu
  • Zasypeme je moukou, přidáme vejce, pivo, prolisovaný česnek, sůl, koření a umícháme těsto, do kterého přidáme nadrobno nasekaný a orestovaný špek 
  • Směs rozetřeme lžící na pánev s rozpáleným tukem
  • Smažíme po obou stranách dozlatova
autor: Denisa Jeřábková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.