Bramborová kaše
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Hotelu Aria Davida Šaška.
Ingredience:
- 500 g omytých brambor ve slupce
- 250 ml smetany
- 50 g másla
- sůl k dochucení
Ingredience:
- Brambory uvaříme v osolené vodě doměkka a scedíme
- Brambory vaříme nejprve ve slupce, abychom dosáhli co nejmenší vodnatosti výsledné kaše
- Po uvaření ihned oloupeme a propasírujeme přes jemný mačkač nebo síto
- Smetanu začneme ohřívat již během vaření brambor, abychom ji měli horkou a k dispozici po jejich přepasírování
- Do přepasírovaných horkých brambor přidáme čerstvé máslo a silikonovou stěrkou vše utřeme do hladké hmoty
- Pak po dávkách zašleháváme metličkou smetanu, dokud nedosáhneme jemné, lehce nadýchané konzistence
- Na závěr ještě ochutnáme a případně dosolíme
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.