Brambory

Recepty k 5. dílu pořadu Dobrou chuť. Šéfkuchař Václav Frič

Šéfkuchař Václav Frič.

Václav Frič se svými oceněními.

Tymiánové brambory
Suroviny: syrové brambory nakrájené na plátky 900 g, čerstvá smetana 0,5 l (používejte tučnou smetanu), nastrouhaný parmezán 125 g, sůl, pepř, čerstvý tymián, česnek 1 stroužek, máslo 30 g
Postup: V hrnci svaříme na 2/3 smetanu ochucenou solí, česnekem a tymiánem. Přidáme syrové, na plátky nakrájené brambory, nastrouhaný parmezán, máslo a přendáme do vhodné pečící formy. Dobře promícháme. Pečeme v troubě při 150°C cca 45 minut.

Tymianové brambory před zapečením

Tymianové brambory po zapečení

Klasický bramborák
Suroviny: 3 brambory, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, 1 - 2 lžíce hladké mouky, 1 - 2 vejce, majoránka, sádlo, (můžete přidat i trochu smetany či mléka)
Postup: Oloupané syrové brambory nahrubo nastrouháme a vymačkáme, abychom se zbavili přebytečné vody a škrobu. Přidáme vejce, sůl, pepř, majoránku a hladkou mouku a zamícháme těsto. Do mírně rozpálené pánve dáme sádlo a naběračkou přidáváme bramborákové těsto. Bramboráky smažíme po obou stranách dozlatova (sádlem nešetřete).

Správná bramborová kaše
Suroviny: brambory, máslo, mléko 1:1 se smetanou, sůl
Postup: Brambory uvařené doměkka dobře vycedíme, nasucho propasírujeme. Vmícháme máslo, ohřáté mléko a vyšleháme do požadované konzistence. Dle chuti dosolíme. Bramborovou kaši připravujte na mírně rozehřáté plotně, zbavíte ji veškeré zbývající vody.

Logo

Pekařské brambory (pommes bouchon)
Suroviny: oloupané velké brambory cca 6 ks, slanina 5 plátků, čerstvý tymián 2 snítky, sůl, pepř, kuřecí vývar 0,2 l, máslo 50 g, šalotka 1 ks, česnek 2 stroužky
Postup: Pomocí kulatého kuchyňského vykrajovátka připravíme z oloupaných syrových brambor 12 válečků o průměru 3 cm, které vyskládáme do středu teflonové pánve. Přidáme na pánev slaninu, stroužek česneku, přepůlenou šalotku, tymián, sůl, pepř, máslo a zalijeme do 1/3 výšky brambor vývarem. Pomalu vaříme na sporáku za občasného dolití vývaru. Po cca 15 minutách brambory otočíme, dle potřeby dolijeme vývar a dovaříme skoro doměkka. Poté necháme vývar z pánve s bramborami zcela vyvařit, čímž vystoupí na povrch máslo a tuk ze slaniny, na kterém brambory necháme opéci z jedné strany dozlatova.

Pekařské brambory (pommes bouchon)

Příprava pekařských brambor

Domácí hranolky
Suroviny: brambory, sůl, olej
Postup: Syrové brambory nakrájíme na hranolky požadované velikosti. Vložíme je do mísy se studenou vodou na cca 5 min., aby se zbavily přebytečného škrobu. Vyndáme je, necháme okapat a prosušíme. Dáme předsmažit do předem rozpáleného oleje na cca 170?C asi 5 min. Hranolky vyndáme a necháme okapat. Pak je dáme znovu smažit dozlatova asi na 5 min. Vyndáme je z oleje, dáme osušit na papírový ubrousek, lehce prosolíme a zamícháme.

Bramborové hranolky

Naše rada: Brambory před jakýmkoli použitím dostatečně propláchněte ve studené vodě. Zbavíte je přebytečného škrobu, který jim bere tu správnou bramborovou chuť.


Sponzor pořadu

Logo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.