Česká moderní kuchyně
Recepty k 25. dílu pořadu Dobrou chuť. Šéfkuchař Ondřej Jiňa
Šéfkuchař Ondřej Jiňa
Carpaccio z červené řepy s křenovou pěnou a šunkovým želé
Suroviny: červená řepa 4 ks, červený vinný ocet 300 ml, cukr krystal 200 gr, olej 100 ml, křen sterilovaný 100 gr, smetana 300 ml, želatina 10 listů, šlehačka 200 ml, sůl, pepř, hrubá sůl, šunka 500 g, kuřecí vývar 200 ml
Postup: Červenou řepu uvaříme ve slupce doměkka, vychladíme a oloupeme. Zalijeme ji octem ochuceným solí a cukrem a necháme marinovat. Křen se smetanou mírně ohřejeme, osolíme, opepříme a scedíme přes jemné síto. Přidáme předem namočenou želatinu a na ledu mícháme do zchladnutí. Když začne želírovat, vmícháme ušlehanou šlehačku. Šunku nakrájíme na malé kostičky, lehce ji prohřejeme s kuřecím vývarem a přidáme namočenou zbylou želatinu, nalijeme do formiček a necháme v chladu zatuhnout. Do druhé poloviny formičky nastříkáme pěnu z křenu. Řepu krájíme na tenké plátky, potřeme ji olejem, ochutíme solí a pepřem, a do středu položíme šunkové želé s křenovou pěnou.
Pórkový krém s bramborovými chipsy
Suroviny: pórek se zelenou natí 3 ks, cibule 2 ks, máslo 400 g, smetana 1 l, kuřecí vývar 500 ml, mléko 200 ml, brambory 500 g, olej 1 l, sůl, pepř
Postup: Cibuli zpěníme na másle, zalijeme ji smetanou a vývarem, ochutíme solí a pepřem, a provaříme. Povařenou cibuli rozdělíme na dvě části, do jedné dáme zelenou část pórku a do druhé bílou. Obě části rozmixujeme a propasírujeme. Do skleněných šálků opatrně nalijeme nejdřív bílou část a pak zelenou tak, aby se nesmíchaly, navrch dáme pěnu z vyšlehaného mléka a k tomu položíme pár smažených bramborových lupínků.
Candát na paprikových kroupech
Suroviny: filet z candáta 1 kg, kroupy 150 g, cibule 2 ks, máslo 250 g, paprika mletá 2 lžíce, paprika červená 1 ks, citron, sůl, pepř, olej, rybí nebo kuřecí vývar 300 ml
Postup: Přes noc namočené kroupy uvaříme v osolené vodě. Candáta ochutíme citronem, solí a pepřem a opečeme ho na pánvi, případně doděláme v troubě. Cibuli zpěníme na polovině másla společně s čerstvou paprikou, zaprášíme ji mletou paprikou a zalijeme vývarem. Svaříme, přidáme kroupy a zašleháme zbylé máslo.
Vepřový kotlet v mrkvi
Suroviny: vepřový kotlet 2 kg, šalotka 500 g, máslo 200 g, tymián 1 svazek, rozmarýn 1 svazek, mrkev 1 kg, cukr 100 g, muškátový ořech, sůl, pepř
Postup: Maso osolíme, opepříme a opečeme v celku společně se šalotkou, rozmarýnem a tymiánem. Opečené maso vložíme do trouby rozehřáté na 180°C asi na 30 minut. Mrkev podusíme na lehce zkaramelizovaném cukru doměkka, ochutíme muškátem, solí a pepřem a společně s máslem rozmixujeme.
Studená zemlbába se zmrzlinou z bílé kávy
Suroviny: brioška nebo veka, tvaroh 500 g, rozinky 100 g, jablka 500 g, cukr krystal 500 g, skořice, pomeranč 1 ks, citron 1 ks, máslo 250 g, rum 200 ml, sůl, glukosa 2 lžíce, káva 300 ml, smetana 300 ml
Postup: Briošku nebo veku opečeme na másle a obalíme v cukru smíchaným se skořicí. Tvaroh lehce vyšleháme, ochutíme šťávou a kůrou z pomeranče a citronu a špetkou soli. Jablka nakrájíme na kostičky a společně s cukrem, v rumu namočenými rozinkami a trochou vody vaříme, než začnou karamelizovat.Do ráfků vložíme briošku nebo veku, ještě horká jablka, necháme prochladnout a navrch nastříkáme tvaroh. Kávu smícháme se smetanou a glukosou, osladíme podle chuti a necháme ve zmrzlinovači vyšlehat.
Naše rada:
Naučte se v kuchyni používat pravé máslo, jeho náhražky nemají zdaleka stejné vlastnosti a navíc pokrmu nedodají potřebnou konzistenci ani vůni.
Sponzor pořadu
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.