Cizrna

Ochutnejte s Reginou aneb 92,6 inspirací do vaší kuchyně - pondělí 13. listopadu. Od pondělí 13. listopadu se opět vracíme k dobrotám vařeným podle Biokuchařky Hanky Zemanové. Naučí nás, jak zařazovat do jídelníčku biopotraviny. Ukáže nám, že biojídlo může být zdravé i chutné pro celou rodinu. Důraz je kladen na to, aby potraviny, které v receptech použijete, byly běžně dostupné.

Cizrna neboli římský hrách je luštěnina, chutí přopomíná trochu oříšky nebo kaštany. Je velice dobře stravitelná. Koupíme-li ji v sušeném stavu, před vařením ji přes noc namočíme na 5 - 10 hodin. Vodu slijeme a na vaření použijeme novou. Nejlépe je uvařit cizrnu v Papinově hrnci asi 35 - 40 minut. Bez tlakového hrnce může vaření trvat až 2 a 1/2 hodiny. K dobrému strávení luštěnin doporučujeme přidat při vaření mořskou řasu, nebo majoránku, nebo saturejku. Nesolíme. Při dosažení varu vody můžeme přilít trochu studené vody - i to pomůže lepší stravitelnosti.