Čokoládová pěna s omáčkou z Baileys

Recept k 52. dílu pořadu Dobrou chuť...

Čokoládová pěna
Ingredience:
- 300 g hořké čokolády
- 0,5 l smetany
- 300 g bílé čokolády
- 0,5 l smetany

Postup:
1. Čokoládu nasekáme na drobno, vložíme do vodní lázně.
2. Kousky promícháváme do rozpuštění. Chvílemi sundaváme, abychom ji moc nepřehřáli.
3. Po rozpuštění čokolády hrnec odstavíme. Bílou čokoládu rozpustíme stejným způsobem. Pozor dáváme opět na to, abychom ji příliš nepřehřáli.
4. Vyšleháme šlěhačku, aby nebyla úplně tuhá a opatrně ji vmícháváme do čokolády, a to tak, že vezmeme 1/3 šlehačky, kterou pomalu vmícháme a teprve poté přidáme zbytek.
5. Střídavě vrstvíme bílou a hořkou čokoládu do skleněné nádoby. Uhladíme a dáme do lednice vychladit na 3 až 4 hodiny.

Baileys omáčka
Ingredience:
- 6 žloutků
- 90 g cukru krupice
- 500 ml smetany
- 150 ml likéru Baileys

Postup
1. Do malého hrnce nalijeme smetanu, přidáme cukr, přivedeme k varu a stáhneme.
2. Za stálého míchání (šlehání) nalijeme smetanu na připravené žloutky. Celou hmotu ohříváme ve vodní lázni až do zhoustnutí.
3. Odstavíme a ještě chvíli rychle promícháváme.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.