Cuketová polévka
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře restaurace Café Louvre Pavla Kyzra.
Ingredience:
- 60 ml panenského olivového oleje
- 1 lžíce nadrobno nasekaného česneku
- hrst bazalkových lístků, nasekaných
- mořská sůl a mletý bílý pepř
- 1 kg cuket (nejlépe středních), rozkrojených podélně na čtvrtky a pak na 1 cm plátky
- 750 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru
- 60 ml smetany na vaření
- hrst hladkolisté petrželky, nasekané
- 50 g strouhaného parmazánu
Postup:
Na středním plameni rozehřejte v pánvi olivový olej. Opékejte na něm česnek, bazalku a osolenou cuketu pomalu 10 minut, až cukety lehce zezlátnou a změknou. Opepřete bílým pepřem, zalijte vývarem a vařte 8 minut. Potom sejměte z ohně a tři čtvrtiny polévky rozmixujte dohladka.
Rozmixovanou směs vraťte zpátky do hrnce a vmíchejte smetanu, petrželku a parmazán. Osolte podle chuti. Při podávání rozdělte polévku do misek či talířů a ozdobte čerstvě mletým pepřem a posypte parmazánem. Zvlášť podávejte opečený chléb.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.