Cuketová polévka

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře restaurace Café Louvre Pavla Kyzra.

Ingredience:

  • 60 ml panenského olivového oleje
  • 1 lžíce nadrobno nasekaného česneku
  • hrst bazalkových lístků, nasekaných
  • mořská sůl a mletý bílý pepř
  • 1 kg cuket (nejlépe středních), rozkrojených podélně na čtvrtky a pak na 1 cm plátky
  • 750 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru
  • 60 ml smetany na vaření
  • hrst hladkolisté petrželky, nasekané
  • 50 g strouhaného parmazánu 

Postup:

Na středním plameni rozehřejte v pánvi olivový olej. Opékejte na něm česnek, bazalku a osolenou cuketu pomalu 10 minut, až cukety lehce zezlátnou a změknou. Opepřete bílým pepřem, zalijte vývarem a vařte 8 minut. Potom sejměte z ohně a tři čtvrtiny polévky rozmixujte dohladka.

Rozmixovanou směs vraťte zpátky do hrnce a vmíchejte smetanu, petrželku a parmazán. Osolte podle chuti. Při podávání rozdělte polévku do misek či talířů a ozdobte čerstvě mletým pepřem a posypte parmazánem. Zvlášť podávejte opečený chléb.

autor: Denisa Jeřábková