Cvrčci po papuánsku, saranče na kari

Vaříme s cestovatelem a básníkem Filipem Budákem.

CVRČCI PO PAPUÁNSKU
Suroviny: 8 lžic másla, 1 palice česneku s oloupanými stroužky, 250 g cvrčků, sůl, petržel, instantní bujón, jako příloha rýže
Postup: Nakrájejte česnek na plátky a upražte ho na másle do hněda. Přidejte cvrčky, osolte je a na mírném plameni smažte do křupava (cca 4 - 5 minut). Posypte nakrájenou petrželí a instantním bujónem. Podávejte s vařenou rýží.

SARANČE NA KARI
Suroviny: 1/2 šálku oleje, 1 malá cibule, 1 stroužek česneku, 250 g sarančí, anýz, hřebíček, kari koření, hořčice, sůl, pepř, instantní bujón
Postup: Saranče vařte v 6 a 1/2 šálku osolené vody, až se zbarví do růžova (asi 10 minut). Pak je rozložte na papírový ubrousek a nechte oschnout. Na pánvi na oleji osmažte cibuli a česnek než zhnědnou. Pak přidejte saranče, anýz, hřebíček, karí, hořčici, sůl, pepř a instantní bujón. Vše zalijte troškou vody a nechte ji odpařit. Podávejte na toustech nebo s vařenou rýží.