Domácí paštika z drůbežích jater a vepřového bůčku

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře restaurace Café Louvre Pavla Kyzra.

Ingredience:

250 g vepřového bůčku bez kůže a kosti, 250 g kuřecích nebo krůtích jater, 100 g slaniny na plátky, 20 g sterilovaného zeleného pepře, 0,05 l calvadosu nebo koňaku, sůl, mletý bílý pepř, mletý muškátový květ

Postup:

Vepřový bůček a drůbeží játra najemno umeleme v mlýnku na maso dvakrát po sobě, aby bylo opravdu jemné. Do takto připravené masové směsi přidáme sůl, špetku mletého bílého pepře a muškátového květu, sklenku calvadosu (nebo jiného koňaku) a kuličky sterilovaného zeleného pepře.

Směs důkladně promícháme nejlépe v domácím šlehacím robotu, nebo vyšleháme ruční metličkou na kompaktní hmotu.

Podlouhlé obdélníkové formy na paštiku vyložíme potravinářskou folií tak, aby nám folie přečnívala na všech stranách. Na folii položíme na plátky nakrájenou anglickou slaninu. Můžeme použít jakoukoliv jinou formu, například zapékací misku. Do takto připravených formiček nebo misek nalijeme na slaninu připravenou a ochucenou masovou směs, potom formičkou dvakrát bouchneme o stůl, aby se nám nevytvořily ve směsi bubliny a důkladně se nám rozlila po celé formě. Navrch na masovou směs položíme další plátek slaniny a přečnívající folií formu uzavřeme.

Vložíme do vodní lázně tak, aby forma byla téměř po okraj ve vodě. Celé dáme do předehřáté trouby a takto ve vodní lázni pečeme na 85 stupňů 1 hodinu a 10 minut.

Poté formy vyndáme z vodní lázně a necháme zchladnout. Když jsou paštiky zchladlé, vyndáme je z formiček,rozbalíme z folie a necháme úplně vychladnout.

Studené paštiky krájíme na plátky a servírujeme s čerstvým pečivem a brusinkovou nebo višňovou marmeládou.

autor: Denisa Jeřábková