Domácí pepřové tagliatelle
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Tomáše Stehlíka.
Suroviny na omáčku - 2 porce:
- 100 g pancetty nebo tyrolského špeku
- 1 střední šalotka nasekaná najemno
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 ks čerstvého zeleného chřestu
- 150 ml smetany
- 100 g strouhaného parmazánu
- sůl
- pepř
- čerstvá bazalka
- V rendlíku rozehřejeme olivový olej a přidáme nasekanou šalotku s pancettou
- Lehce orestujeme a přidáme zelený chřest nakrájený na 1 cm dlouhé špalíčky
- Okořeníme a zalijeme smetanou, kterou svaříme na cca 2/3
- Na závěr přidáme nastrouhaný parmazán
- Do omáčky opatrně vmícháme uvařené těstoviny a nandáme na talíř
- Posypeme lístky natrhané bazalky
Suroviny na tagliatelle:
- 1 ¾ mouky na těstoviny semoliny (nebo polohrubé)
- 6 vaječných žloutků
- 1 celé vejce
- 1 ½ lžičky olivového oleje
- 1 lžíce mléka
- 10 kuliček čerstvě nadrceného černého pepře
- Všechny suroviny smícháme postupně v hnětači
- Začneme moukou, solí, pepřem, vejci a na konec olejem a mlékem
- Když je těsto dobře propracované, zabalíme ho do potravinové fólie a necháme 30 minut odstát
- Po odstátí rozválíme na tenké skoro průhledné pláty a dobře je pomoučníme
- Pak postupně překládáme na menší a menší pláty, které pak nakrájíme na 2 cm silné nudle
- Nudle položíme na pomoučněnou utěrku nebo pověsíme na ramínko a necháme je lehce zaschnout
- Tagliatelle dáme vařit do vroucí osolené vody a vaříme necelých 10 minut
- Uvařené těstoviny scedíme a rovnou zamícháme do připravené omáčky
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.