Dušené brambory se slaninou
Vaříme s Jolanou Novákovou.
Suroviny: 1 kg brambor, 100 g slaniny, 2 vejce, 100 g tvrdého sýra, 2 dl mléka, 1 dl smetany, muškátový květ, sůl
Postup: Brambory uvařené ve slupce oloupeme, po vychladnutí nastrouháme na hrubší nudličky, slaninu pokrájenou na kostičky rozkvaříme, vsypeme brambory, osmahneme je, osolíme, okořeníme muškátovým květem a povrch urovnáme. Zalijeme směsí rozšlehaných vajec, mléka, smetany, roztrouhaného sýra. Pečeme v mírně vyhřáté truobě, až zálivka ztuhne. Podáváme se zeleninovým salátem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.