Dýňová polévka
Recept k 50. dílu pořadu Dobrou chuť...
Ingredience:
- 450 g dýně
- 250 g mrkve
- 150 g cibule
- 50 g řepíku
- 200 ml jablečného džusu
- 2 stroužky česneku
- 1,5 l drůbežího vývaru
- 200 ml smetany 30%
- 1 lžička lístků tymiánu
- Sůl a pepř k dochucení
Postup:
1. Zeleninu očistíme, nakrájíme na větší kostky, vložíme do většího hrnce na rozpuštěné máslo, krátce restujeme, přidáme džus a 10 minut dusíme pod poklicí.
2. Pak přidáme vývar, posekaný česnek a vaříme do změknutí dýně cca 20 minut.
3. Poté přidáme tymián osolíme, opepříme a ponorným mixérem umixujeme do hladka.
4. Přidáme smetanu znovu dochutíme, odstavíme z plotny, přepasírujeme přes jemné síto a můžeme podávat. Polévka by měla mít hustší krémovou konzistenci.
Poznámka:
Polévku můžeme zdobit kapkami tmavého za studena lisovaného dýňového oleje a praženými dýňovými semínky. Na deset porcí budeme potřebovat asi 80 g semínek, které pomalu pražíme na pánvi vytřené olejem, dokud se semínka nezačnou nafukovat a vonět. Na závěr trochu osolíme a promícháme.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka