Etiketa s Julií Balobanovou: Jak na dress code, co nedělat v restauraci a co je největším faux pas?

18. říjen 2025

K etiketě a vybranému chování se Julie Balobanova dostala díky babičce, která byla opravdovou dámou, a také díky studiu na Vysoké škole mezinárodních a veřejných vztahů. „Spousta lidí tu etiketu vnímá jako něco škrobeného, co nás svazuje. Ale o tom to není. Důležitější je naučit se správně vycítit situaci a zachovat se patřičně,“ říká autorka dvou knih a lektorka kurzů etikety.

V posledních letech se podle ní úroveň společenského chování v Česku zlepšila. „Mladá generace se o tu etiketu zajímá a ono vždycky záleží na té konkrétní příležitosti, ale řekla bych, že jsme na tom poměrně dobře.“

Jak se etiketa mění a přizpůsobuje našemu životu je nejvíce vidět v oblékání. „Ta doba už je taková ležérnější. Mrzí mě, když přijdete do Národního divadla a vidíte tam někoho v džínách,“ přiznává.

Julie Balobanova

Správný dress code

Pokud dostaneme pozvánku na společenskou událost, na které je uveden dress code, měli bychom ho dodržovat.

„Black Tie pro pány znamená smoking. Záleží, jestli máme Black Tie, Black Tie Optional nebo Creative Black Tie. To jsou tři možnosti, ale pro dámy to znamená v 90 procentech dlouhá večerní róba. Jsou tam ještě přípustné varianty - třeba slavnostní overal, nebo když je to Creative Black Tie, tak může být i dámský smoking. Chce to po nás vlastně takový ten famózní oděv.“

Nejformálnějším typem dress code je White Tie, který znamená velkou večerní róbu. Na neformálnějších akcích pak bývá uváděn Smart Casual.

„Těch možností máme v dnešní době více, můžou to být i klidně džíny, k tomu klasické jednoduché tričko a sako nebo třeba i plisovaná sukně a k tomu hezká halenka. Co bych jenom řekla, že se jednoznačně vyhýbáme děrovaným džínů nebo tílku. Musíme si zachovat tu eleganci a tu formálnost, ale úplně nepřehánět,“ radí Julie Balobanova.

Julie Balobanova

Chování v restauraci

Ke správnému oblečení se pak přidává i vhodné chování a dodržování etikety například při návštěvě restaurace.

„Zmínila bych asi tři základní chyby. První je držení sklenice na víno, držet za stopku, nikoli za to tělo. Druhá je používání látkového a papírového ubrousku. Látkový ubrousek patří na klín a po dojedení vedle talíře, ne do talíře. A ten papírový naopak do talíře. Třetí chyba je držení příboru. Velmi často nedržíme ten příbor s vrchním držením.“

A co považuje Julie Balobanova za největší prohřešek? „Jsou to situace, kdy ostatní uvádíme do rozpaků, nechováme se slušně nebo se třeba ptáme na nevhodné otázky. Toto já považuji za největší prohřešek. Etiketa je především o ohleduplnosti, o té úctě, když máte ta pravidla zažitá, tak se stanete velmi dobrým společníkem.“

Kdy jsou silonky povinností a jak je správně nosit? Kam patří v restauraci kabelka a kabát? Jaká témata jsou nevhodná ke konverzaci? Jak řešit etiketu na sociálních sítích? A co by v rámci etikety doporučila mužům? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lenka Vahalová ,

Mohlo by vás zajímat

Nejposlouchanější

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.

František Novotný, moderátor

setkani_2100x1400.jpg

Setkání s Karlem Čapkem

Koupit

Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.