Fenyklová polévka
Recept dne od šéfkuchaře hotelu Aria Davida Šaška.
Ingredience - 10 porcí:
- 250 g másla
- 150 g očištěné cibule
- 1000 g očištěného fenyklu
- 2 l smetany
- 0,5 l mléka
- 200 ml Pernodu (nebo Pastisu)
- 1 lžička Maizeny rozmíchaná v 50 ml studené vody
- 5 hvězdiček badyánu (zabaleného do gázy)
- 1 citrón
- 4 stonky čerstvého tymiánu
- sůl
- pepř černý dle chuti
Postup:
Ve větším hrnci rozpustíme máslo, přidáme na větší kousky nakrájený fenykl a cibuli, dále tymián, rozpůlený citrón a badyán. Přiklopíme a za občasného míchání dusíme pod poklicí cca 10 minut na mírném ohni. Pak přidáme Pernod, necháme zabublat, ihned zapálíme a necháme vyhořet většinu alkoholu.
Přidáme smetanu, mléko, ve studené vodě rozmíchaný škrob a mírně vaříme bez poklice 15 až 20 minut. Dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem. Vyjmeme citrón a badyán.
Rozmixujeme ponorným mixérem a přecedíme přes velmi jemné síto. Podáváme například s na nudličky nakrájenou orestovanou slaninou a kousky vařeného zeleného chřestu, nebo fenyklovým konfetem (nebo s proužky na másle dušeného fenyklu). Můžeme ozdobit mléčnou pěnou.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.