Francouzská cibulačka
Recept k 53. dílu pořadu Dobrou chuť...
Ingredience:
- 1,5 kg očištěné cibule, nakrájené na půlkolečka
- 220 g čerstvého másla
- 1 l suchého bílého vína
- 1 l telecího nebo kuřecího vývaru
- 150 g demiglas (masové šťávy)
- bouguet garni (svazek bylinek - pórek, tymián, bobkový list a petržel)
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- tymián
Postup:
1. Do většího hrnce dáme rozehřát máslo, přidáme cibuli, za občasného míchání na mírném ohni dusíme pod poklicí, dokud cibulka nezačne mít tmavě hnědou barvu (cca hodinu).
2. Přilijeme 0,5 l vína, necháme z části odvařit, přidáme bouguet garni, dolejeme zbytek vína a asi po 10 minutách přilijeme vývar, šťávu z masa, trochu soli a pepře.
3. Vše přivedeme k varu, vaříme půl hodiny, poté se může přidat trochu jíšky a celý obsah necháme svařit asi o třetinu.
4. Vyndáme bouguet garni (je potřeba ho pořádně vyždímat, aby se uvolnilo co nejvíce chuti z čerstvého koření).
5. Vmícháme listovou petržel.
Poznámka: Polévka se podává v miskách. Na horkou polévku klademe předem opečené bagety a zasypeme silnou vrstvou sýra. Pogrilujeme v troubě - pečeme jen ze shora, dozlatova.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.