Houbový guláš s bramborem
Recept dne od šéfkuchaře restaurace Les Moules Radka Vlasáka.
Ingredience:
- Lesní houby 1 kg
- Brambory 1 kg
- Sádlo 200 g
- Cibule 400 g
- Celý kmín
- Mletá červená paprika
- Česnek
- Sůl
- Pepř
Postup:
- Houby očistíme a nakrájíme na větší kusy.
- V hrnci rozpustíme škvařené sádlo a zvolna na něm opečeme nadrobno nakrájenou cibuli do zlatavé barvy. Na tomto základu jen zprudka opečeme houby a celý kmín.
- Přidáme papriku, jen jednou otočíme a zalijeme vývarem, aby se nám nepřipálila.
- Zavaříme. Přidáme na větší kusy nakrájené brambory (jednu větší necháme), osolíme, opepříme.
- Když jsou brambory napůl vařené, přidáme poslední nastrouhanou, která nám guláš zahustí.
- Pak jen zvolna provaříme, dochutíme česnekem, kmínem či solí.
- Jako příloha je výborný chléb, dobrý je však guláš i bez něj.
- Guláš vaříme z tvrdších druhů hub, jako je hřib pravý či křemenáč.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.