Hovězí na pepři
Recept dne od šéfkuchaře hotelu Aria Davida Šaška.
Ingredience:
- 1g hovězího předního
- 3 středně velké cibule nakrájené na kostky
- sůl
- 1 lžíce celého černého pepře, hrubě drceného v hmoždíři
- 100 ml slunečnicového oleje nebo domácího vepřového sádla
- 1,5 l hovězího vývaru
- 1 lžíce máslové jíšky
Postup:
V hrnci rozehřejeme olej, přidáme cibuli a na mírnějším ohni ji karamelizujeme až do tmavě hnědé barvy. Následně přidáme maso, sporák dáme naplno a za stálého míchání kostky masa dobře orestujeme.
Pak přilijeme vývar tak, aby asi centimetr masa zůstal vidět, a dusíme pod poklicí doměkka. V průběhu dušení postupně doléváme vývar. Na konci dolijeme zbytek tak, že maso bude potopeno asi 3 cm pod hladinou.
Přidáme jíšku, kterou dobře a rovnoměrně rozmícháme. Dále vaříme ještě asi patnáct minut bez poklice, za občasného promíchání. Nakonec případně osolíme.
Poznámka:
Je lepší přidat jíšku postupně ve dvou až třech dávkách, aby případně nebyla omáčka příliš hustá. Do omáček tohoto přírodního typu, většinou používám kombinaci malého množství jíšky a dohušťuji ji kukuřičným škrobem rozmělněným v troše studené vody. Omáčka se tímto způsobem zahustí a zachová si svoji lehkost. Navíc je oproti běžnému zahuštění jíškou lépe stravitelná. Použijete-li pouze škrob, mohou ji i lidé s bezlepkovou dietou či lidé náchylní na žaludeční obtíže.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.