Hovězí na pepři
Recept dne od šéfkuchaře hotelu Aria Davida Šaška.
Ingredience:
- 1g hovězího předního
- 3 středně velké cibule nakrájené na kostky
- sůl
- 1 lžíce celého černého pepře, hrubě drceného v hmoždíři
- 100 ml slunečnicového oleje nebo domácího vepřového sádla
- 1,5 l hovězího vývaru
- 1 lžíce máslové jíšky
Postup:
V hrnci rozehřejeme olej, přidáme cibuli a na mírnějším ohni ji karamelizujeme až do tmavě hnědé barvy. Následně přidáme maso, sporák dáme naplno a za stálého míchání kostky masa dobře orestujeme.
Pak přilijeme vývar tak, aby asi centimetr masa zůstal vidět, a dusíme pod poklicí doměkka. V průběhu dušení postupně doléváme vývar. Na konci dolijeme zbytek tak, že maso bude potopeno asi 3 cm pod hladinou.
Přidáme jíšku, kterou dobře a rovnoměrně rozmícháme. Dále vaříme ještě asi patnáct minut bez poklice, za občasného promíchání. Nakonec případně osolíme.
Poznámka:
Je lepší přidat jíšku postupně ve dvou až třech dávkách, aby případně nebyla omáčka příliš hustá. Do omáček tohoto přírodního typu, většinou používám kombinaci malého množství jíšky a dohušťuji ji kukuřičným škrobem rozmělněným v troše studené vody. Omáčka se tímto způsobem zahustí a zachová si svoji lehkost. Navíc je oproti běžnému zahuštění jíškou lépe stravitelná. Použijete-li pouze škrob, mohou ji i lidé s bezlepkovou dietou či lidé náchylní na žaludeční obtíže.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka