Hovězí roštenky

Recept dne od šéfkuchaře hotelu Aria Davida Šaška.

Ingredience:

  • 10 plátků á 150 g hovězí roštěné (mírně naklepané)
  • 100 g hrubozrnné dijonské hořčice
  • 1/6 svazku čerstvého rozmarýnu
  • 1/6 svazku čerstvého tymiánu
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 3 stroužky česneku (ČR, Bio)
  • 200 ml slunečnicového oleje
  • sůl dle chuti (10 g)

Postup:

Smícháme hořčici se solí, pepřem a utřeným česnekem. Ze stonku otrháme lístky rozmarýnu a tymiánu, posekáme nahrubo a taktéž přidáme do marinády. Marináda nám po ochutnání musí připadat příliš slaná, aby bylo výsledné maso dobře ochucené. Krouživým pohybem metlou vmícháme do marinády olej.

Poté namáčíme do marinády maso - plátek po plátku, prsty ještě lehce pomačkáme a skládáme po vrstvách do plastového kontejneru s víčkem. Když marináda zbude, nalijeme ji ještě na poslední vrstvu masa. Marinujeme v lednici přibližně tři dny při teplotě 4 C°.

autor: Denisa Jeřábková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.