Humří polévka

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře belgické restaurace Les Moules Radka Vlasáka.

Ingredience - 4 porce:

  • Humr - 1 ks cca 500 g
  • Mrkev - 100 g
  • Řapíkatý celer - 100 g
  • Cibule - 100 g
  • Olivový olej - 0,5 dcl
  • Brandy - 0,5 dcl
  • Voda na vývar - 3 l
  • Rajčatový protlak - 2 plž.
  • Smetana 33%  - 5 dcl
  • Máslo - 125 g
  • Sůl

Postup: 

  • Humra vložíme do vroucí osolené vody a vaříme 5 minut
  • Paličkou na maso opatrně rozklepneme klepeta a maso z nich a ocasu opatrně vystříháme nůžkami
  • Na rozpáleném oleji orestujeme na plátky nakrájenou zeleninu a krunýř z humra
  • Když se zelenina začne opékat, přidáme protlak, orestujeme jen krátce a zalijeme brandy
  • Krátce povaříme, přidáme vodu a na plotně necháme zvolna táhnout (mírně vařit)
  • Zhruba po dvou hodinách vývar scedíme, osolíme, přilejeme smetanu a svaříme na 2/3 objemu
  • Potom už jen dosolíme a tyčovým mixérem spojíme s máslem v napěněnou velice jemnou polévku s humřím aroma
  • Podáváme s kousky vařeného humra

Poznámka:

  •  Velmi podobná polévka jde uvařit i z většiny druhů korýšů
autor: Denisa Jeřábková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.