Jahodový sýrový dort
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Kolkovny Martina Faltuse.
Ingredience:
Těsto:
- 170 g máslových sušenek
- 80 g másla
- 600 g mascarpone
- 200 g crème fraîche
- 3 vejce
- 200 g cukru
- 1 vanilinový cukr
- 1 citron
- 300 g jahod
- želatina
- 2 lžíce cukru
Postup:
- Sušenky rozdrtíme a smícháme s máslem
- Dortovou formu vymažeme máslem a na dno dáme sušenkové těsto
- Pečeme v troubě asi 10 minut při 180 °C
- Připravíme si krém:
- Mascarpone vyšleháme se smetanou, vejci, cukrem a šťávou z citrónu
- Krém naneseme na upečenou sušenkovou vrstvu. Pečeme v troubě 30 minut opět na 180°C
- Dort necháme trošku vystydnout
- Připravíme želatinu podle návodu
- Na dort naskládáme omyté jahody a zalijeme je želatinou
- V lednici necháme dort ztuhnout
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.