Jak řeší hlavní město nákup elektrické energie na další půlrok? Odpovídá zastupitel Jan Chabr

Momentálně má hlavní město zajištěné dodávky elektřiny pro magistrát a další budovy, jako jsou například školy nebo divadla, jen do konce června. Co bude dál? Nejen o tom mluvil v pořadu K věci předseda magistrátního výboru pro energetiku a pražský zastupitel Jan Chabr z TOP 09.

Nákup elektřiny do konce roku budou radní teprve projednávat. „Je to dáno i tím, jakým způsobem se vyvíjí cena elektřiny na burze. Zajistíme to do konce letošního roku a v průběhu léta bychom spustili proces nákupu elektrické energie i plynu má rok 2024,“ reaguje Jan Chabr.

Čtěte také

Podle něj se metropole snaží na energiích ušetřit a chovat se hospodárně. Obyvatelům radí, aby také sledovali aktuální ceníky. Již nyní mají jednotlivé dodavatelské společnosti nabídky, které jsou pod vládním stropem.

„Lze očekávat, že ta cena se bude pohybovat v příštích letech někde okolo tři a půl, čtyř tisíc korun za megawatthodinu. To znamená, měl by si každý spočítat, jestli se mu nyní vyplatí už jít na nějaký delší fixovaný ceník, dejme tomu třeba někde okolo pěti tisíc korun. Nebo ještě chvilku počkat, až ty ceny spadnou i pro ty koncové zákazníky u velkých dodavatelů.“

S příchodem letošní zimy už Jan Chabr neočekává tak napjatou situaci jako loni, kdy bylo velmi nejisté, jestli se podaří nahradit plyn z Ruska, na jehož dovozu byla Česká republika závislá. „Ta zkušenost tady již dnes je a i ta hysterie mezi obchodníky nebude tak vysoká,“ myslí si.

Směna majetku mezi státem a hlavním městem

V dubnu odsouhlasila Rada hl. m. Prahy návrh na směnu pozemků a staveb mezi hlavním městem a státem. „Podařilo se nám schválit historicky největší směnu mezi státem a Prahou za tři a půl miliardy korun, což je obrovský objem peněz a obrovské množství majetku. Je to výsledek mnohaleté práce.

Stát tak získá pozemky a stavby v areálu Fakultní nemocnice Bulovka, Praha zase objekt bývalých kasáren v Karlíně.

„Kde je projekt jak školské infrastruktury, tak studentského bydlení. Pak Hybernská 2, to je nádherný objekt naproti ČNB, který je vlastně posledních deset let prázdný. Zde opět plánujeme vybudování školské infrastruktury, která v Praze v tuto chvíli chybí. No a potom je to celá řada menších nemovitostí,“ vyjmenovává Jan Chabr.

Jak to vypadá s projektem energocentra na Císařském ostrově? A proč stále chátrá nádraží Vyšehrad? Poslechněte si celý rozhovor.

Související