Kachní konfit gratinovaný ve smetanových brambůrkách
Recept dne od šéfkuchaře restaurace Les Moules Radka Vlasáka.
Ingredience:
- Kachní stehna 4 ks
- Vepřové sádlo 1/2 kg
- Brambory 800 g
- Čerstvá smetana 5 dcl
- Sůl
- Pepř
- Čerstvý tymián
Postup:
Kachní stehna osolíme, necháme asi hodinu ležet a poté do pekáčku zalijeme rozehřátým vepřovým sádlem. Vložíme do trouby, přikryjeme poklicí a na 100 °C necháme v troubě asi 8 hodin (ideálně přes noc).
Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a se solí, pepřem a čerstvým tymiánem uvaříme ve smetaně do poloměkka.
Měkká, v sádle konfitovaná kachní stehna obereme z kostí a masem vyložíme dno plechu, poklademe bramborami vařenými se smetanou a zapékáme asi 20 min na 150 °C.
Podáváme s okurkovým salátem.
Brambory ve smetaně by měly být řídké, aby jídlo bylo příjemně vlahé.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.