Kachní konfit gratinovaný ve smetanových brambůrkách

Recept dne od šéfkuchaře restaurace Les Moules Radka Vlasáka.

Ingredience:

  • Kachní stehna  4 ks                            
  • Vepřové sádlo  1/2 kg
  • Brambory  800 g
  • Čerstvá smetana  5 dcl
  • Sůl
  • Pepř
  • Čerstvý tymián

Postup:

Kachní stehna osolíme, necháme asi hodinu ležet a poté do pekáčku zalijeme rozehřátým vepřovým sádlem. Vložíme do trouby, přikryjeme poklicí a na 100 °C necháme v troubě asi 8 hodin (ideálně přes noc).

Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a se solí, pepřem a čerstvým tymiánem uvaříme ve smetaně do poloměkka.

Měkká, v sádle konfitovaná kachní stehna obereme z kostí a masem vyložíme dno plechu, poklademe bramborami vařenými se smetanou a zapékáme asi 20 min na 150 °C.

Podáváme s okurkovým salátem.

Brambory ve smetaně by měly být řídké, aby jídlo bylo příjemně vlahé.

autor: Denisa Jeřábková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.