Kančí hřbet se šípkovou omáčkou

Recept na dnešní den. Šéfkuchař Buddha-Baru Tomáš Stehlík.

Suroviny - 2 porce:

  • Kančí hřbet bez kosti - 350 g
  • Uzený špek - 100 g
  • Sůl
  • Pepř
  • Bobkový list
  • Nové koření
  • Tymián
  • Vepřové sádlo - 2 plž.
  • 1 Mrkev
  • Celer - ¼ ks
  • Petržel kořenová - ¼ ks
  • 1 Cibule
  • Cukr krystal - 2 plž.
  • Rajčatový protlak - 1 plž.
  • Šípkový protlak (nebo marmeláda, ale musíte opatrně s cukrem v základu) - 5 plž.
  • Červené víno - 2 dcl
Příprava:

  • Očíštěný kančí hřbet prošpikujeme po vláknech masa uzeným špekem
  • Osolíme a okořeníme pepřem a tymiánem
  • V základovém kastrolu rozpustíme sádlo a maso zprudka opečeme ze všech stran tak, aby se na povrchu zatáhlo
  • Po opečení jej vyndáme a v kastrolu opečeme kořenovou zeleninu nakrájemnou na menší kostičky a koření
  • Když je zelenina zpěněná, přidáme cibuli nakrájenou na stejné kousky a cukr
  • Vše orestujeme dohněda
  • Přidáme rajčatový protlak a orestujeme
  • Základ zastříkneme vínem a dáme na něj maso péct do trouby rozpálené na 165 °C
  • Pomalu pečeme a občas podlijeme vodou nebo vývarem
  • Na konec přidáme teplotu, na barvu
  • Když je maso měkké, vyndáme jej ze základu
  • Do základu přimícháme šípkový protlak
  • Omáčku dle potřeby zahustíme trochou máslové jíšky a po provaření propasírujeme
  • Omáčku dochutíme a nalijeme na plátky nakrájeného kance
  • Na vrch omáčky můžeme dát zbytek orestovaného uzeného špeku

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.