Kančí hřbet se šípkovou omáčkou
Recept na dnešní den. Šéfkuchař Buddha-Baru Tomáš Stehlík.
Suroviny - 2 porce:
- Kančí hřbet bez kosti - 350 g
- Uzený špek - 100 g
- Sůl
- Pepř
- Bobkový list
- Nové koření
- Tymián
- Vepřové sádlo - 2 plž.
- 1 Mrkev
- Celer - ¼ ks
- Petržel kořenová - ¼ ks
- 1 Cibule
- Cukr krystal - 2 plž.
- Rajčatový protlak - 1 plž.
- Šípkový protlak (nebo marmeláda, ale musíte opatrně s cukrem v základu) - 5 plž.
- Červené víno - 2 dcl
- Očíštěný kančí hřbet prošpikujeme po vláknech masa uzeným špekem
- Osolíme a okořeníme pepřem a tymiánem
- V základovém kastrolu rozpustíme sádlo a maso zprudka opečeme ze všech stran tak, aby se na povrchu zatáhlo
- Po opečení jej vyndáme a v kastrolu opečeme kořenovou zeleninu nakrájemnou na menší kostičky a koření
- Když je zelenina zpěněná, přidáme cibuli nakrájenou na stejné kousky a cukr
- Vše orestujeme dohněda
- Přidáme rajčatový protlak a orestujeme
- Základ zastříkneme vínem a dáme na něj maso péct do trouby rozpálené na 165 °C
- Pomalu pečeme a občas podlijeme vodou nebo vývarem
- Na konec přidáme teplotu, na barvu
- Když je maso měkké, vyndáme jej ze základu
- Do základu přimícháme šípkový protlak
- Omáčku dle potřeby zahustíme trochou máslové jíšky a po provaření propasírujeme
- Omáčku dochutíme a nalijeme na plátky nakrájeného kance
- Na vrch omáčky můžeme dát zbytek orestovaného uzeného špeku
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.