Kančí ragú v šípkové omáčce

Recept dne od šéfkuchaře restaurace Les Moules Radka Vlasáka.

Ingredience:

  • Kančí plec či krkovice  600 g
  • Mrkev  150 g
  • Celer   150 g
  • Cibule  150 g
  • Šípková marmeláda  200 g
  • Máslo   200 g
  • Mouka hladká  40 g
  • Sůl
  • Cukr
  • Ocet 
  • Bobkový list
  • Celý černý pepř
  • Celé nové koření

Postup:

Kančí maso nakrájíme na větší kostky. Na oleji opečeme mrkev a celer nakrájený na plátky, když se začne barvit, přidáme na plátky nakrájenou cibuli a divoké koření zavázané v látkovém ubrousku.

Restujeme dále do světle hnědé barvy. Přidáme maso a šípkovou marmeládu a na základu dobře opečeme. Přilejeme vodu, osolíme, opepříme a pod pokličkou pomalu dusíme.

Když je maso skoro měkké, zahustíme omáčku tmavší jíškou připravenou z másla a mouky. Provaříme, dochutíme solí, cukrem, případně drobně okyselíme.

Vyjmeme ubrousek s kořením, podáváme dohromady i s kořenovou zeleninou.

Jako příloha je výborný houskový knedlík.

autor: Denisa Jeřábková