Kapela Eddie Stoilow slaví 20 let na scéně. Jsem za to vděčný, neměnil bych, říká zpěvák Honza Žampa

2. září 2023

Název kapely jim vymyslel herec Bohouš Klepl, jméno údajného bulharského kosmonauta se hudebníkům zalíbilo a funguje dobře i v zahraničí. Za 20 let na scéně toho skupina Eddie Stoilow stihla hodně, teď chystá koncert v Lucerna Music Baru, kde také pokřtí novou desku. O tom všem mluvil ve studiu Rádia Praha zpěvák Honza Žampa. 

Mezi jejich muzikantské zkušenosti patří třeba předskakování kapelám Simply Red, Kosheen nebo One Republic. Naposledy vyrazili na evropské turné s nejúspěšnější finskou skupinou The Rasmus.

„Bylo to 22 zastávek po celý Evropě a byla to super škola. Byli jsme sice absolutně rozličný žánr, Rasmus jsou poměrně dost tvrdý severský metal a my jsme takový pop a ještě jsme to hráli více akusticky, aby tam vznikl kontrast. Tak jsme se trošku báli, ale nakonec to fungovalo skvěle,“ vzpomíná Honza Žampa.

Kulaté narozeniny oslaví Eddie Stoilow 17. října na koncertě v Lucerna Music Baru, kde pokřtí i nové album Grateful.

„Nová deska bude žánrová obměna oproti těm třem, bude to víc takový 80’s, s novodobým a modernějším obalem. Takový návrat toho, na čem nás rodiče vychovali, co kolem nás bylo.“

Honza Žampa z kapely Eddie Stoilow

Singl do deseti minut

Název desky není náhodný, Honza Žampa mluví o tom, že on i jeho kolegové jsou opravdu vděční za to, co můžou dělat.

„Je to každopádně neskutečný. Kromě těch placatých zadků z dodávky a spousty příhod je to vděk za těch 20 let. Je to druhá rodina, ačkoliv se členové mění, pořád ty lidi v těch životech figurují a dali do toho spoustu let.“

Neměnil bych, nic jiného bych ani dělat nechtěl.

Tvůrčí práce je v jejich podání poměrně rychlá, singl může vzniknout do deset minut. „Jsme zvyklí skládat na klavír, na kytaru a rovnou pěvovou linku. Takže to tam prostě sepne, buď to tam je, nebo to tam není. Ta základní kostra opravdu vzniká pět až deset minut, pak už se to vlastně jenom dohrává, mixuje, doplňuje, aranžuje,“ potvrzuje Honza Žampa.

Kdo se v kapele Eddie Stoilow podílí na skládání? Kdy a proč odmítli hrát s One Republic? Vzniknou i nějaké písničky v češtině? A na jaké muzice Honza Žampa vyrůstal? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lenka Vahalová ,

Související