Máme hodně snů, naše cíle s kapelou jsou vysoké, shodují se členové John Wolfhooker. Nové album pokřtí v Paláci Akropolis

20. květen 2023

Na hudební scéně se československá kapela John Wolfhooker úspěšně pohybuje už deset let, v začátcích měl ale každý své projekty a tohle seskupení nebrali úplně vážně. A tak název jednoduše poskládali z anglického překladu příjmení jednotlivých členů. Rony Janeček a Martin Čupka mluvili ve studiu Rádia Praha o nové desce a pozvali na květnový koncert.

Jejich fanoušci jim často neřeknou jinak než „holoubci“, což vychází z jejich loga. „Když jsme s kapelou začínali, tak jsme si vybírali titulní fotku na Facebook. Byly tam na výběr nějaké fotky, které nafotila bráchova přítelkyně, fotografka Alexandra Hrašková. A jedna z nich byl takový vypasený holub v Barceloně,“ vysvětluje Rony Janeček.

„Mít takového maskota kapely je velká sranda,“ myslí si. „Je to dobrý brand a mnoho lidí nás má zafixovaných s tím holubem,“ dodává Martin Čupka.

Rony Janeček a Martin Čupka z kapely John Wolfhooker

Album ve vlastní režii

Nedávno vydala kapela své čtvrté album The New Past. Produkci, mixování i mastering si vzal na starosti Rony Janeček.

„Byl to zajímavý proces od úplného nulového dema až do finálového masteringu té skladby. Je těžké si udržet čistou hlavu, aby měl člověk stále nadhled. Nahrát album od nuly je mnohem náročnější než se zdá,“ vzpomíná.

„Je trend vydávat singly, ale cítili jsme potřebu vydat něco komplexnějšího v podobě alba. Než jsme ho vydali, tak jsme polovinu songů vypustili jako singly, takže jsme se to snažili zkombinovat,“ přibližuje Martin Čupka.

Plánů do budoucna prý mají dost a postupně je plní. „Máme hodně snů, naše cíle s kapelou jsou strašně vysoké,“ shodují se.

Deset let své existence oslaví John Wolfhooker 31. května koncertem v Paláci Akropolis. A zároveň zde pokřtí nové CD, hosty budou Pam Rabbit a kapela Nature Trip.

Jakým způsobem využívají sociální sítě? Proč si myslí, že jejich název je trochu prokletí? A jak se dostávají ke koncertům v zahraničí? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lenka Vahalová ,

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.