Kapr v sezamové krustě
Recept dne od šéfkuchaře restaurace Les Moules Radka Vlasáka.
Ingredience:
- Kapr 1 ks cca 1,8 kg
- Sladká sójová omáčka 1 dcl
- Voda 2 dcl
- Sladké chilli papričky 50 g
- Olivový olej 4 cl
- Sůl
- Bílé sezamové semínko
- Nať koriandru
Postup:
U celého kapra vyvrhneme a vymyjeme dutinu břišní a obě poloviny podélně seřízneme od páteře. Vykrojíme žebra a stáhneme kůži. Maso nakrájíme na porce.
Ze sladké sójové omáčky, krájeného chilli bez semínek a vody připravíme marinádu. Do té porce kapra přes noc naložíme.
Druhý den vyndáme, marinádu dáme svářet a kapra lehce osolíme a obalíme v sezamovém semínku. Potom zvolna opékáme na olivovém oleji doměkka.
Přeléváme do husta svařenou marinádou s čerstvě sekaným koriandrem a podáváme s rýží.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.