Koláč z dýně Hokkaido
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Kolkovny Martina Faltuse
Ingredience:
- Na těsto:
- 250 g polohrubé mouky
- špetka soli
- nastrouhaná citrónová kůra
- 125 g másla
- 1 vejce
- 2 lžíce třtinového cukru
- Náplň:
- 1 menší dýně Hokkaido
- 2 vejce
- 3 polévkové lžíce medu
- 2 polévkové lžíce Crème fraiche
- šťáva z půlky citrónu
- špetka skořice
- malý sáček sušených meruněk
- hrst para ořechů
Postup:
- Připravíme těsto:
- Promícháme všechny suché ingredience v míse a přidáme rozkrájené máslo na plátky a vejce
- Rukama prohněteme v míse a poté na pracovní desce dobře propracujeme
- Těsto necháme odpočinout v chladu
- Mezitím si připravíme koláčovou náplň:
- Dýni rozporcujeme, oloupeme slupku, odstraníme semena a uvaříme v malém množství vody
- Po 20 minutách slijeme vodu, dýni rozmačkáme na pyré a necháme vychladnout
- Osladíme medem, přidáme špetku skořice, šťávu z půlky citrónu a 2 lžíce créme fraiche
- Do směsi vyklepneme 2 vejce a prošleháme do hladkého krému ruční metlou
- Koláčovou formu (ø 28 cm) vymažeme máslem a vyložíme těstem
- Vytvarujeme prsty vyšší okraje a těsto na několika místech propíchneme vidličkou
- Sušené meruňky překrájíme na drobnější kousky, ořechy můžeme hrubě nasekat nebo ponechat vcelku
- Meruňky i ořechy nasypeme na dno koláče a přelijeme dýňovou náplní
- Koláč vložíme do rozpálené horkovzdušné trouby a při 180 °C pečeme 40 minut
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka