Krémová polévka z citrónové trávy
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Tomáše Stehlíka.
Ingredience:
- 3 ks stonků citrónové trávy
- 2 ks šalotky nakrájené najemno
- 2 hrnečky silného kuřecího vývaru
- 100 ml smetany
- 4 ks listů limetky (sušené nebo mražené)
- 100 g másla
- sůl, mletý bílý pepř
Postup:
Citrónovou trávu neklepeme opatrně rukojetí nože, aby se z ní lépe dostala veškerá chuť a vůně.
V hrnci rozpustíme polovinu másla a zpěníme na něm nasekanou šalotku. Přidáme stonky citrónové trávy a zalijeme studeným vývarem. Přivedeme k varu a stáhneme na mírný plamen a pomalu prováříme asi 15 minut.
Pak přidáváme smetanu, okořeníme a opět pomalu provaříme. Na závěr vaření přidáme limetkové listy a necháme polévku natáhnout jejich chuť.
Vše zcedíme přes jemný cedník a provaříme. Před podáváním do horké polévky vmixujeme (tyčovým mixérem) zbytek studeného másla nakrájeného na malé kostičky. Tím polévku zjemníme a nadýcháme.
Jako vložku můžeme použít grilovný kousek ryby, krevety nebo kousek grilovaných kuřecích prsíček.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka