Krémová polévka z citrónové trávy

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Tomáše Stehlíka.

Ingredience:

  •       3 ks stonků citrónové trávy
  •       2 ks šalotky nakrájené najemno
  •       2 hrnečky silného kuřecího vývaru
  •       100 ml smetany
  •       4 ks listů limetky (sušené nebo mražené)
  •       100 g másla
  •       sůl, mletý bílý pepř

Postup:

Citrónovou trávu neklepeme opatrně rukojetí nože, aby se z ní lépe dostala veškerá chuť a vůně.

V hrnci rozpustíme polovinu másla a zpěníme na něm nasekanou šalotku. Přidáme stonky citrónové trávy a zalijeme studeným vývarem. Přivedeme k varu a stáhneme na mírný plamen a pomalu prováříme asi 15 minut.

Pak přidáváme smetanu, okořeníme a opět pomalu provaříme. Na závěr vaření přidáme limetkové listy a necháme polévku natáhnout jejich chuť.

Vše zcedíme přes jemný cedník a provaříme. Před podáváním do horké polévky vmixujeme (tyčovým mixérem) zbytek studeného másla nakrájeného na malé kostičky. Tím polévku zjemníme a nadýcháme.

Jako vložku můžeme použít grilovný kousek ryby, krevety nebo kousek grilovaných kuřecích prsíček.

autor: Denisa Jeřábková