Kuchařská krasojízda Kristíny Nemčkové. Michelinské restaurace jsou skvělá zkušenost, chci se učit od nejlepších, chválí si
V sedmnácti vyhrála soutěž MasterChef Česko a vydala knihu receptů #UPGRADE. Díky tomu mohla odjet studovat prestižní kuchařskou školu Le Cordon Bleu v Londýně a následně pracovat v michelinských restauracích. O svých začátcích, plnění snů i gastronomických zážitcích mluvila ve studiu Rádia Praha kuchařka Kristína Nemčková.
Už jako malá chystala jídlo pro rodiče jako překvapení a těšila se na jejich reakce. „Hrozně mě bavilo otevřít si kuchařku, něco navařit, nazdobit stůl, uklidit kuchyň a vyhlížet rodiče, co na to řeknou,“ vzpomíná.
Gastronomie je pro ni komplexní zážitek, nejde jen o skvělé jídlo, ale i o servis, celkovou atmosféru a prostředí. Kristína Nemčková jídlo miluje, ráda ochutnává nové věci a poznává restaurace po celém světě.
„Co se týče michelinských restaurací, tak jeden z nejlepších zážitků byla švédská restaurace Daniel Berlin Krog. Už mají jiný prostor a trošku jiný koncept, ale předtím to byl opravdu takový malý domeček, bylo nás tam asi jenom deset. V průběhu té večeře nám udělali tour po jejich zahradě, kde měli skleníky a pěstovali si většinu zeleniny, ovoce atd. Na dezerty nás přesunuli ven, kde nám rozprostřeli stůl uprostřed skleníku.“
Vařit v nejlepších restauracích
O vlastní restauraci si prý sní už od deseti let a jednou si ji určitě otevře, zatím ale nenastal ten správný čas.
„Mám před sebou ještě kus cesty. Jsem mladá, chci cestovat a sbírat zkušenosti od šéfkuchařů a kuchařů. Radši si počkám, budu na sobě makat. Když si ji pak jednou otevřu, tak budu mít jistotu, že je přesně taková, jakou jsem si ji vysnila,“ potvrzuje Kristína Nemčková.
Po absolvování školy v Londýně si v britské metropoli vyzkoušela pracovat, pak chvíli cestovala po Asii a dnes je součástí týmu kodaňské michelinské restaurace Geranium.
„Dala jsem dohromady životopis a poslala ho všude, kde mě napadlo. Je to pro mě skvělá zkušenost, v Londýně bylo to prostředí úplně jiné než v Kodani. Takže já jsem byla velmi překvapená, učím se jiným způsobům, jak pracovat a jak to jde udělat.“
Má čas a chuť si také uvařit něco sama pro sebe? Ve které dánské restauraci měla původně pracovat? Jak vzpomíná na tvorbu kuchařky #UPGRADE spolu s babičkou? A kam by se v budoucnu ještě ráda vydala? Poslechněte si celý rozhovor.
Související
-
Kuchařka Kamu: Jsem dobrodruh a baví mě život ždímat. Nová kniha je můj absolutní masterpiece
Miluje jídlo, vaření a cestování. Kamila Chadim alias Kamu už se roky toulá po světě, objevuje nejrůznější chutě a zkouší recepty. Teď vychází její nejobsáhlejší kniha.
-
Jak poznat dobré víno? Zkušenostmi, tam není jiná varianta, je to o propití, odpovídá sommelier
Pochází z Moravy, ale jeho zájem o víno se naplno projevil až po příchodu do Prahy. Pracoval v místních restauracích a dnes má sommelierských zkušeností na rozdávání.
-
Kakaové boby jsou superpotravina, ty dobré látky se dají přenést i do čokolády, říká její výrobkyně
Odjakživa milovala čokoládu, dnes ji sama vyrábí a sklízí ocenění. O cestě od kakaového bobu až k tabulce Míšiny čokolády vyprávěla Míša Dohnálková.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka