Kulajda se zastřeným vajíčkem

Recept dne od šéfkuchaře hotelu Aria Davida Šaška.

Ingredience - 10 porcí:

  • máslo 1 kostka / 250 g
  • hladká mouka 120 g
  • voda nebo kuřecí vývar 2,5 l
  • brambory 5 ks
  • lesní houby
  • cibule 2 ks
  • 4 listy bobkového listu
  • 5 kuliček nového koření
  • 10 kuliček černého celého pepře
  • ocet 3 dcl
  • 0,5 l čerstvé smetany
  • sůl
  • cukr krupice 200 g
  • čerstvý kopr 1 svazek
  • 10 vajíček + ocet na přípravu 

Postup:  

  • Na rozpáleném másle zpěníme mouku, zalijeme vodou nebo vývarem, dochutíme solí a octem, přidáme celé nové koření, pepř a bobkový list.
  • Důkladně provaříme asi 20 minut, přecedíme přes jemné síto. 
  • Do procezené polévky přidáme orestované houby a na kostičky nakrájené brambory.
  • Je-li třeba, dochutíme solí, pepřem a cukrem. 
  • Na konec přidáme čerstvě nasekaný kopr a křepelčí vajíčka. 
  • Vajíčka připravíme následovně: V kastrůlku dáme vařit vodu. Vajíčko vyklepneme do octa a poté pomalu vlijeme do vroucí vody. Stáhneme z ohně a necháme dojít.  
autor: Denisa Jeřábková