Kulajda se zastřeným vajíčkem
Recept dne od šéfkuchaře hotelu Aria Davida Šaška.
Ingredience - 10 porcí:
- máslo 1 kostka / 250 g
- hladká mouka 120 g
- voda nebo kuřecí vývar 2,5 l
- brambory 5 ks
- lesní houby
- cibule 2 ks
- 4 listy bobkového listu
- 5 kuliček nového koření
- 10 kuliček černého celého pepře
- ocet 3 dcl
- 0,5 l čerstvé smetany
- sůl
- cukr krupice 200 g
- čerstvý kopr 1 svazek
- 10 vajíček + ocet na přípravu
Postup:
- Na rozpáleném másle zpěníme mouku, zalijeme vodou nebo vývarem, dochutíme solí a octem, přidáme celé nové koření, pepř a bobkový list.
- Důkladně provaříme asi 20 minut, přecedíme přes jemné síto.
- Do procezené polévky přidáme orestované houby a na kostičky nakrájené brambory.
- Je-li třeba, dochutíme solí, pepřem a cukrem.
- Na konec přidáme čerstvě nasekaný kopr a křepelčí vajíčka.
- Vajíčka připravíme následovně: V kastrůlku dáme vařit vodu. Vajíčko vyklepneme do octa a poté pomalu vlijeme do vroucí vody. Stáhneme z ohně a necháme dojít.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka