Kuřecí stehna s hruškovým chutney

Recepty k 42. dílu pořadu Dobrou chuť. Šéfkuchař David Šašek.

Kuřecí stehna
Ingredience
- 10 ks Kuřecích stehen (rozdělené na spodní a vrchní stehno, z vnitřní strany naříznuté až ke kosti)
- 340g Tandoori pasty
- 150g bílého jogurtu (typu holandia, bio)
- Sůl dle chuti
- 3 stroužky česneku
- 1 moka lžička ml. Koriandru
- 1 moka lžička ml. Kardamonu
- špetka ml. Skořice
- špetka ml. Hřebíčku

Postup:
V rendlíku smícháme tandoori pastu se solí, ostatním kořením a utřeným česnekem. Položíme na plotnu a krátce cca 1 minutu povaříme, aby se rozvoněli všechny ingredience. Pak odstavíme, necháme vychladnout a přidáme přírodní bílý jogurt. Marináda nám po ochutnání musí připadat příliš slaná, aby bylo výsledné maso dobře ochucené. Poté namáčíme maso kus po kusu do marinády, prsty ještě lehce pomačkáme, dostaneme marinádu až ke kosti a skládáme po vrstvách do plastového kontejneru s víčkem. Maso musí dobře obaleno ze všech stran. Když marináda zbude nalijeme jí ještě na poslední vrstvu masa. Marinujeme v lednici maximálně tři dny při teplotě +4C°.


Hruškové Chutney
Ingredience:
- 300g očištěných, jadřinců zbavených hrušek
- 100g hnědého cukru
- 200ml balsamicového octa
- 20g šalotky

Postup:
Hrušky nakrájíme na větší kousky cca 0,5 x 0,5 cm a oloupanou šalotku na širší proužky.
V malém rendlíku necháme na mírném ohni zkaramelizovat hrušky s cukrem a šalotkou.
Do karamelizované hmoty přidáme ocet a vše necháme pomalu rozvářet asi 30minut přikryté potravinářskou fólií s dírkou uprostřed. Když je tekutina téměř vyvařená a hmota má hustší konzistenci s kousky, odstavíme, přendáme do vhodné nádobky a necháme vychladit. Takto připravené chutney můžeme skladovat v dobře uzavíratelné sklenici i několik měsíců v chladu.