Kuřecí terina s játry a zeleným pepřem
Recept dne od šéfkuchaře restaurace Les Moules Radka Vlasáka.
Ingredience - 4 porce:
- Kuřecí stehna 2 ks
- Kuřecí játra 100 g
- Vepřový bůček 100 g
- Zralé bezinky 1 trs
- Voda 2 cl
- Sušený zelený pepř
- Sůl
Postup:
- Celé kuře vykostíme tak, že maso opatrně odřezáváme od prsní kosti podél skeletu kuřete, aby nám zůstal jeden plát jako na roládu.
- Prsa odřízneme, použijeme pouze stehna, která seřízneme tak, aby maso rovnoměrně pokrývalo kůži.
- Jemně osolíme a opepříme.
- Z jater nakrájených na malé kousky a bůčku namletého najemno vytvoříme za pomoci studené vody fáš na plnění (krátkým rychlým vyšleháním spojíme do pevné vazké hmoty).
- Přidáme sůl, nahrubo drcený zelený pepř, kuličky zralého černého bezu a už jen lehce vmícháme.
- Takto připranou hmotu vložíme na jednu polovinu kuřecích stehen a zarolujeme.
- Roládu zabalíme do potravinářské fólie, utáhneme a konce zavážeme, aby vznikl pevný váleček.
- Do hrnce dáme pařák na knedlíky, zalijeme vodou pod jeho úroveň, vložíme terinku a na nejnižší teplotu vaříme asi ¾ hodiny v páře pod poklicí. Voda by neměla vřít, maximálně pomalu probublávat.
- Také čas je pouze orientační, ideální je použití vpichového teploměru, kde by se teplota měla dostat na 65°C.
- Hotovou terinu (ještě zabalenou) vychladíme. Zchladlou na plátky nakrájenou podáváme.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.