Kysané zelí
Recept dne od šéfkuchaře restaurace Les Moules Radka Vlasáka.
Ingredience:
- Bílé hlávkové zelí 10 kg
- Sůl 200 g
- Kmín celý 20 g
- Cukr 100 g
- Česnek 2 hlavičky
Postup:
Hlávku zelí rozčtvrtíme, vykrojíme košťál a potom na kruhadle k tomu určeném nakrouháme do nádoby (za cenu mozolů můžeme krájet i nožem). Přidáme sůl, kmín a cukr a silou propracujeme tak, aby vytékala šťáva.
Na zelí přidáme celé stroužky česneku. Potom zatížíme čistým kamenem tak, aby bylo potopené, a pod poklicí při teplotě zhruba 20 °C necháme kvasit asi jeden měsíc.
Poté můžeme přímo používat nebo sterilovat. Pokud sterilujeme, plníme do ¾ l lahví, kam zelí napěchujeme i se šťávou. Dobře zavíčkujeme. Sterilujeme asi 15 minut ve vroucí vodní lázni.
K nakládání zelí se používá speciální kameninový hrnec, který má v místě posazení poklice žlábek, který plníme vodou. Je to proto, aby se přebytečné plyny dostaly ven, zato nic dovnitř.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.