Lednové menu šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha

Recepty k 19. dílu pořadu Dobrou chuť. Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich

Irská líčka na červeném víně s bramborovou kaší (4 porce)
Suroviny: 1 kg telecích líček, popřípadě loupané plece, rostlinný olej (například řepkový) na opékání, 300 - 400 g kořenové zeleniny, 1 - 2 cibule, červené víno a koncentrovaný vývar (demiglas) na dokončení omáčky, žampiony na doplnění, 1 kg brambor, smetana, máslo, sůl a pepř na dochucení, zelená petrželka na ozdobu a dokončení
Postup: 1. Kořenovou zeleninu očistíme a pokrájíme, část si necháme stranou na oblohu. Na rozehřátém oleji na velké pánvi ze všech stran opečeme maso, aby se zatáhlo. Osolíme, opepříme a spolu s větší částí kořenové zeleniny, pokrájenou cibulí a vínem podusíme doměkka.
2. Šťávu zprudka ochladíme, abychom z ní mohli odstranit přebytečný tuk, pak dokončíme omáčku a zjemníme ji kouskem másla.
3. Na oblohu osmahneme (orestujeme) pokrájené žampiony se zbylou kořenovou zeleninou a doplníme petrželkou.
4. Na kaši rozšťoucháme povařené brambory s máslem a smetanou, vyšleháme či utřeme podle chuti.

Irská líčka na červeném víně s bramborovou kaší

Flank steak s omáčkou Béarnaise (4 porce)
Suroviny: 1 kg flank steaku, sůl, pepř černý mletý, olej na opékání masa, na béarnskou omáčku: 4 šalotky, 2 lžíce bílého vinného octa, 1 lžička krystalového cukru, 400 ml bílého vína, 50 ml (zeleninového) vývaru, 150 g čerstvého másla, 3 žloutky, sůl, pepř, čerstvý estragon, citronová šťáva případně kerblík na dochucení
Postup: 1. Maso okořeněné solí a pepřem ze všech stran zprudka opečeme na pánvi. Opékáme pouze krátce, asi 5 až 7 minut - minutková příprava. Kdo má rád maso propečenější, odkrajujeme z vnějších stran; vnitřek zůstává šťavnatý a růžový.
2. Na béarnskou omáčku jemně pokrájíme šalotku. V kastrole ji zalijeme vínem a octem, přidáme cukr a část jemně nasekaného estragonu. Sváříme tak dlouho, až se většina tekutiny odvaří.
3. Vmícháme žloutky, sůl, pepř a trochu vývaru. Šleháme metlou do zhoustnutí, stáhneme z ohně a zašleháme máslo. Dokončíme čerstvými nasekanými bylinkami, solí, pepřem a citronovou šťávou do požadované chuti.

Flank steak s omáčkou Béarnaise a salátem frisée

Salát frisée s klasickou zálivkou vinaigrette (4 porce )
Suroviny: 3 - 4 hlávky salátu frisée, vinný ocet, sůl, pepř, cukr, dijónská hořčice a olivový olej na zálivku
Postup: Propláchnutý a osušený salát natrháme na kousky a v míse zalijeme vinaigrette, ušlehanou z uvedených surovin.

Naše rada: Čím déle maso dusíte, tím výraznější a silnější chuť bude mít.


Sponzor pořadu

Pražský kulinářský institut

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.