Lehká letní jídla

Pochutnejte si s námi na zeleninovém salátu s hořčicovým dressingem a francouzském toustu. Tento lehký pokrm budeme připravovat s šéfkuchařem Davidem Šaškem.


Hořčicový Dresink

Ingredience na cca 400ml:

  • 3polž jemné dijonské hořčice
  • 120ml Sherry octa(nebo červeného vinného octa)
  • 1/2 čjlž soli
  • 1čjlž čerstvě drceného černého pepře
  • 125ml olivového oleje
  • 125ml rostlinného oleje(slunečnicového,burského, nebo z vinných peciček)

Postup:

  1. Do misky o obsahu cca 1L vložíme dijonskou hořčici, sůl, pepř, ocet a pár krouživými pohyby metličkou utřeme do hladké hmoty.
  2. Pak za stálého šlehání pomalu přiléváme olej, až do vzniku hladké a krémové konzistence.
  3. Takto připravený dresink přelijeme pomocí stěrky třeba do sklenice s víkem a skladujeme v lednici. Před každým použitím je dobré dresink krátce potřepat.
  4. K samotnému ochucení salátů přidáváme tento dresink postupně v menších dávkách, aby nedošlo k jejich přechucení díky jeho velmi výrazné chuti

Poznámka: Všechny suroviny by měli mít před začátkem výroby stejnou teplotu, pokud by se stalo že se dresink před dokončením srazí, dejte do čisté mísy vetší lžíci hořčice a za stálého šlehání pomalu přilévejte sražený dresink, až do vzniku znovu hladké konzistence.


Chlebové toasty s karamelizovanými jablky, kuřecími prsíčky, brusinkami a sýrem Brie

Ingredience:
  • 4 plátky chleba šumava
  • 4 jablka Grenny Smith
  • 30g jihočeského másla
  • 4 kuřecí prsa bez kůže
  • 4 lžíce nakládaných brusinek
  • 400g francouzského sýra Brie
  • Čerstvě mletý černý pepř a sůl k dochucení prsou a jablíček


Postup:

  1. Jablka oškrábeme, vyjmeme jadřinec, nakrájíme na čtvrtky a čtvrtky dále na 3mm silné plátky.
  2. Do horké pánve vložíme máslo a vzápětí přidáme nakrájená jablka. Mírně osolíme, přimeleme černý pepř, špetku cukru a restujeme dokud jablka nezesklovatí. Pak je přendáme na síto mírně odkapat.
  3. Kuřecí prsa osolíme, opepříme a pomalu opékáme po všech stranách cca 10 minut. Poté necháme v pánvi k pozdějšímu použití.
  4. Plátky chleba opečeme po obou stranách pod grilem dozlatova. Vyjmeme a z jedné strany naneseme silnější vrstvu jablíček, následuje lžíce brusinek, kterou rozetřeme po celé ploše. Další vrstvu tvoří šťavnatá kuřecí prsíčka nakrájená na plátky 5mm silné a položené tak, aby se překrývali. Pro vylepšení chutě ještě jednotlivé toasty polijeme zbytkem šťávy, která zbyla v pánvi.
  5. Nakonec na maso položíme 3mm široké plátky sýru Brie, tak aby se vzájemně překrývali a opět celé vložíme pod gril, kde vše mírně zapečeme.
  6. Podáváme vzápětí ještě teplé doplněno třeba malým zeleninovým salátkem.





Chlebové tousty