Lehká letní jídla
Pochutnejte si s námi na zeleninovém salátu s hořčicovým dressingem a francouzském toustu. Tento lehký pokrm budeme připravovat s šéfkuchařem Davidem Šaškem.
Ingredience na cca 400ml:
-
3polž jemné dijonské hořčice
-
120ml Sherry octa(nebo červeného vinného octa)
-
1/2 čjlž soli
-
1čjlž čerstvě drceného černého pepře
-
125ml olivového oleje
-
125ml rostlinného oleje(slunečnicového,burského, nebo z vinných peciček)
Postup:
-
Do misky o obsahu cca 1L vložíme dijonskou hořčici, sůl, pepř, ocet a pár krouživými pohyby metličkou utřeme do hladké hmoty.
-
Pak za stálého šlehání pomalu přiléváme olej, až do vzniku hladké a krémové konzistence.
-
Takto připravený dresink přelijeme pomocí stěrky třeba do sklenice s víkem a skladujeme v lednici. Před každým použitím je dobré dresink krátce potřepat.
-
K samotnému ochucení salátů přidáváme tento dresink postupně v menších dávkách, aby nedošlo k jejich přechucení díky jeho velmi výrazné chuti
Poznámka: Všechny suroviny by měli mít před začátkem výroby stejnou teplotu, pokud by se stalo že se dresink před dokončením srazí, dejte do čisté mísy vetší lžíci hořčice a za stálého šlehání pomalu přilévejte sražený dresink, až do vzniku znovu hladké konzistence.
Ingredience:
-
4 plátky chleba šumava
-
4 jablka Grenny Smith
-
30g jihočeského másla
-
4 kuřecí prsa bez kůže
-
4 lžíce nakládaných brusinek
-
400g francouzského sýra Brie
-
Čerstvě mletý černý pepř a sůl k dochucení prsou a jablíček
Postup:
-
Jablka oškrábeme, vyjmeme jadřinec, nakrájíme na čtvrtky a čtvrtky dále na 3mm silné plátky.
-
Do horké pánve vložíme máslo a vzápětí přidáme nakrájená jablka. Mírně osolíme, přimeleme černý pepř, špetku cukru a restujeme dokud jablka nezesklovatí. Pak je přendáme na síto mírně odkapat.
-
Kuřecí prsa osolíme, opepříme a pomalu opékáme po všech stranách cca 10 minut. Poté necháme v pánvi k pozdějšímu použití.
-
Plátky chleba opečeme po obou stranách pod grilem dozlatova. Vyjmeme a z jedné strany naneseme silnější vrstvu jablíček, následuje lžíce brusinek, kterou rozetřeme po celé ploše. Další vrstvu tvoří šťavnatá kuřecí prsíčka nakrájená na plátky 5mm silné a položené tak, aby se překrývali. Pro vylepšení chutě ještě jednotlivé toasty polijeme zbytkem šťávy, která zbyla v pánvi.
-
Nakonec na maso položíme 3mm široké plátky sýru Brie, tak aby se vzájemně překrývali a opět celé vložíme pod gril, kde vše mírně zapečeme.
-
Podáváme vzápětí ještě teplé doplněno třeba malým zeleninovým salátkem.