Lukáš Pavlásek o nové knize pro dospělé puberťáky: Postava Ajťákomana se začne mstít za příkoří spáchaná na všech ajťácích světa

6. listopad 2021

Komik Lukáš Pavlásek se věnuje nejen stand-up vystoupením, ale také píše knihy o ajťácích a moderuje talk show plnou poezie. O tom všem si ve studiu povídal s Lenkou Vahalovou.

Lukáše Pavláska baví všechny jeho profese stejně, nedá se říct, že by některá měla navrch. Založením je introvert i extrovert a nedělá mu problém mezi těmito polohami přepínat. Jako stand-up komik má rád kontakt s publikem, to mu během lockdownu sice chybělo, ale čas se snažil využít nějak jinak. „Já se nerad něčím trápím nebo užírám nebo si na něco stěžuju. Takže já jsem to v sobě nějak potlačil.“

V říjnu vyšla jeho nová kniha Rok ajťáka, třetí díl je završením série příběhů ze světa ajťáků. Na začátku všeho byl časopis pro pracovníky IT, který přišel s nabídkou psát sloupky. Lukáš Pavlásek zvolil formu seriálu o ajťácké partě, což byl dobrý základ pro budoucí knihu Z deníku ajťáka. Počítačové prostředí se mu nakonec natolik zalíbilo, že následoval druhý díl Ajťák vrací úder.

„Pak to není jen o těch ajťácích, ono se to rozvine, dělám si tam legraci ze spousty jiných věcí. V tom třetím díle se objeví postava Ajťákomana, který se začne mstít za všechna příkoří spáchaná na všech ajťácích světa,“ prozrazuje Lukáš Pavlásek.

Lásku ke knihám přenesl také do Dejvického divadla, komorní scéna Anti.kvariát je dějištěm jeho talk show Večer jedna báseň. „Já mám rád poezii, odjakživa hodně čtu a sbírám knížky poezie. Baví mě si o tom povídat, tak mě napadlo si udělat pořad, kam si budu zvát různé osobnosti a lidi, co mám rád. Je tam takové pravidlo, že každý přinese pět svých oblíbených básníků a od nich tam přečte pár básniček, potom se o tom bavíme,“ popisuje Lukáš Pavlásek.

Kdo jsou jeho oblíbení autoři? Píše sám také básně? A jak vznikají jeho stand-upy? Poslechněte si celý rozhovor Lenky Vahalové s Lukášem Pavláskem.

autoři: Lenka Vahalová ,

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.