Makovec

Ochutnejte s Reginou aneb 92,6 inspirací do vaší kuchyně - úterý 3. října

Suroviny: 5 dkg másla, 15 dkg moučkového cukru, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, špetka skořice, šťáva z 1 citronu, 1/4 l mléka, 10 dkg hladké mouky, 20 dkg mletého máku, 1/2 prášku do pečiva

Postup: Máslo utřeme s cukrem a vejcem, zatřeme vanilkový cukr a skořici a citronovou šťávu, vmícháme mléko, mouku s práškem do pečiva a mák. Hmotu vlijeme do formy (menší kulatá dortová nebo srnčí hřbet). Pečeme zvolna na 180 stupňů asi hodinu.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.