Mořský ďas „Grenobloise“

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Tomáše Stehlíka.

Suroviny - 4 porce:

  • 4 ks á 180 g filetů mořského ďasa
  • sůl
  • bílý pepř
  • 40 g másla
  • 50 ml vody
  • ½ citrónu oloupaného a vykrájeného na segmenty (střed vymačkat a použít na dochucení omáčky)
  • 2 plž. kaparů
  • 30 g šalotky nakrájené najemno
  • 10 g nasekané listové petrželky 
Příprava:
 
  • Jednotlivé porce ryby zbavíme povrchových blanek, osolíme a opepříme
  • Na zahřáté pánvi rozpustíme máslo a na něm rybu opečeme do zlatavé barvy 
  • Necháme dopéct, buď přikryté pokličkou nebo v troubě zahřáté na 180°C cca 5 min
  • Po upečení dáme rybu stranou a na výpeku zpěníme šalotku, přidáme kapary, citrónové segmenty a zastříkneme vodou
  • Pak přidáme vodu a přivedeme k varu
  • Dochutíme a přidáme rybu, kterou dle potřeby zvolna prohřejeme
  • Na závěr dodáme nasekanou petrželku
  • Podáváme s bramborovou kaší sypané máslovými krutónky
autor: Denisa Jeřábková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.