Mořský ďas „Grenobloise“
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Tomáše Stehlíka.
Suroviny - 4 porce:
- 4 ks á 180 g filetů mořského ďasa
- sůl
- bílý pepř
- 40 g másla
- 50 ml vody
- ½ citrónu oloupaného a vykrájeného na segmenty (střed vymačkat a použít na dochucení omáčky)
- 2 plž. kaparů
- 30 g šalotky nakrájené najemno
- 10 g nasekané listové petrželky
- Jednotlivé porce ryby zbavíme povrchových blanek, osolíme a opepříme
- Na zahřáté pánvi rozpustíme máslo a na něm rybu opečeme do zlatavé barvy
- Necháme dopéct, buď přikryté pokličkou nebo v troubě zahřáté na 180°C cca 5 min
- Po upečení dáme rybu stranou a na výpeku zpěníme šalotku, přidáme kapary, citrónové segmenty a zastříkneme vodou
- Pak přidáme vodu a přivedeme k varu
- Dochutíme a přidáme rybu, kterou dle potřeby zvolna prohřejeme
- Na závěr dodáme nasekanou petrželku
- Podáváme s bramborovou kaší sypané máslovými krutónky
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.