Nikdy neříkej nikdy. Nenapadlo by mě, že některé písničky budeme s Poetikou dělat, komentuje album Identity Ondřej Brejška

26. březen 2022

Nové album Identity vyšlo kapele Poetika v symbolické datum, jejich druhá deska vstoupila na trh 22. 2. 2022. Jak vznikala a kdy se fanoušci dočkají turné? Nejen na to odpovídal zpěvák, textař a producent Ondřej Brejška.

Album mělo původně vyjít mnohem dřív, zpoždění způsobila koronavirová pandemie a zákaz koncertování. Čas využila Poetika k tvorbě nových písní, proto je deska nakonec obsáhlejší než původně zamýšleli. Vizuální podobu tvoří série smajlíků. „Když jsem se podepisoval někomu na koncertě, tak jsem tam přidával smajlíka. A říkal jsem si, že kdybychom každému z nás přiřadili jednoho smajlíka, tak to znázorňuje ty identity, ty naše povahy. Každý posloucháme něco jiného, každý tu hudbu děláme jinak, každý člověk má jiné názory, povahu,“ vysvětluje Ondřej.

Poetika vydala své druhé album s názvem Identity

Tentokrát se na albu objevují také hosté, koncept byl takový, že si každý ze tří zakládajících členů kapely vybral hudbu, která je mu blízká. „Nikdy by mě nenapadlo, že budeme s Poetikou dělat určité písničky, které na té desce jsou. Zaexperimentovali jsme si. Chtěli jsme ukázat, že nás baví i něco jiného, že to umíme udělat. Byl jsem na Rock for People na koncertě kapely John Wolfhooker a strašně mě to nadchlo, obzvlášť jejich zpěvák, má neskutečný hlas, rozsah a techniku. Takže s ním jsem chtěl něco udělat,“ vysvětluje svoji volbu Ondřej.

Důležitou součástí tvorby Poetiky jsou i videoklipy. Všechny vznikají ve spolupráci s Ondřejem Kudynem a jsou výsledkem intenzivních příprav. „My to řešíme každý den, večer si zavoláme – mě napadlo tohle, pojďme tam dát tohle. Nechceme dělat obyčejný klip, máme možnost to vymazlit. Pojedu za Ondrou, budu spát u něj v kuchyni na zemi a budeme celý víkend tvořit nějaký námět a přemýšlet, jak to udělat.“ Plánované jarní turné k desce Identity se nakonec posunulo až na podzim. Důvodem je momentální situace u nás i ve světě. Zakoupené lístky ale zůstávají v platnosti.

Kdo jsou další dva hosté, které si Poetika na nové album vybrala? Jaké jsou zatím ohlasy fanoušků? Které jejich singly jsou vůbec nejúspěšnější? A jak trávil čas během pandemie Ondřej Brejška? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lenka Vahalová ,