Kuře na víně

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Kolkovny Martina Faltuse.

Ingredience:

  • Kuře - 1 ks
  • Červená cibule - 1 ks
  • Uzená slanina -  0,1 kg 
  • Žampiony - 0,2 kg 
  • Olej
  • Bobkový list
  • Sůl
  • Pepř mletý
  • Česnek - 2 stroužky
  • Červené víno - 0,5 l 
  • Tymián
  • Mouka - 1 lžička

Postup:

  • Kuře naporcujeme na 8 dílů, dáme do misky a zalijeme vínem a necháme odležet do druhého dne
  • Pak kuřecí díly vyjmeme z vína, osušíme, osolíme, opepříme a opečeme na hlubší pánvi na horkém oleji ze všech stran
  • Opečené maso vyjmeme a odložíme do pekáčku
  • Slaninu nakrájíme na kostičky, osmažíme ho ve výpeku z kuřete, přidáme cibuli nakrájenou na osminky, na větší kousky nakrájené žampiony, vše orestujeme a podlijeme vínem
  • Směs zavaříme a nalijeme na kuřecí maso v pekáčku
  • Přidáme bobkový list, prolisovaný česnek, lehce osolíme, přiklopíme pokličkou a pečeme ve vyhřáté troubě na 175°C do změknutí masa
  • Dle potřeby podlijeme vínem
  • Čtvrt hodinky před vyjmutím z trouby, můžeme šťávu zahustit moukou rozmíchanou ve vodě a vrátíme na provaření zpět do trouby
autor: Denisa Jeřábková