Květákové placičky

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Kolkovny Martina Faltuse.

Ingredience:

  • 250 ml mléka
  • 2 vejce 
  • 200 g polohrubé mouky 
  • 1 menší květák 
  • 1 prášek do pečiva 
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 lžička hrubozrnné hořčice
  • 1 lžíce majonézy light
  • Mletý kmín
  • Mletý černý pepř
  • Sůl
  • Olej

Postup:

  • Květák očistíme, rozebereme na růžičky a v osolené vodě uvaříme doměkka
  • Měkký květák necháme vychladnout
  • Ze zakysané smetany, majonézy a hořčice ušleháme hladkou omáčku, kterou podle chuti osolíme, opepříme a necháme v chladu rozležet
  • Z mouky, prášku do pečiva, vajec a mléka ručním šlehačem připravíme hladké těstíčko
  • Vychladlý květák drobně nasekáme a vmícháme do těstíčka
  • Směs osolíme, opepříme a ochutíme mletým kmínem
  • Na rozehřátém oleji tvoříme pomocí malé naběračky placičky, které pečeme z obou stran dozlatova
  • Květákové placičky podáváme se studenou omáčkou a vařenými bramborami
autor: Denisa Jeřábková