Fazolová polévka

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Kolkovny Martina Faltuse.

Ingredience:

  • 1 kg uzených žeber
  • 0,3 kg bílých fazolí
  • nové koření
  • bobkový list
  • celý pepř
  • sůl
  • 2 stroužky česneku
  • 0,5 kg brambor
  • smetana na šlehání
  • hladká mouka s vodou na zahuštění
  • voda cca 5 litrů
  • ocet podle chuti

Postup:

  • Do velkého hrnce dáme vařit žebra, fazole, koření, osolíme a vaříme dokud nebudou fazole a žebra měkké (cca 1,5 hodiny)
  • Maso vyndáme, obereme od kostí a vložíme zpět
  • Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky
  • Přidáme brambory do polévky a doředíme vodou dle potřeby
  • Přivedeme k varu, zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve vodě
  • Převaříme cca 10 minut tak, aby se dovařily brambory a vše bylo měkké
  • Ochutíme octem, polévka by měla být lehce nakyslá
  • Odstavíme z ohně a přimícháme smetanu
autor: Denisa Jeřábková