Meruňková marmeláda
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Kolkovny Martina Faltuse
Ingredience:
- 3 kg meruněk
- 700 g cukr
- gelfix
Postup:
- Meruňky rozpůlíme a vypeckujeme
- Dáme do hrnce a při mírném varu rozvaříme a pak propasírujeme přes jemné síto nebo cedník
- Získat bychom měli asi kilogram meruňkového protlaku
- K němu přidáme asi 150 g cukru a prudce vaříme asi 15 minut
- Bez přerušení varu přidáme gelfix smíchaný s trochou cukru a po několika minutách i zbytek cukru
- Vaříme do úplného rozpuštění cukru
- Naplníme ji do skleniček, uzavřeme je a na 5 minut otočíme víčkem dolů
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.