Meruňková marmeláda

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Kolkovny Martina Faltuse

Ingredience:

  • 3 kg meruněk
  • 700 g cukr 
  • gelfix

Postup:

  • Meruňky rozpůlíme a vypeckujeme
  • Dáme do hrnce a při mírném varu rozvaříme a pak propasírujeme přes jemné síto nebo cedník
  • Získat bychom měli asi kilogram meruňkového protlaku
  • K němu přidáme asi 150 g cukru a prudce vaříme asi 15 minut
  • Bez přerušení varu přidáme gelfix smíchaný s trochou cukru a po několika minutách i zbytek cukru
  • Vaříme do úplného rozpuštění cukru
  • Naplníme ji do skleniček, uzavřeme je a na 5 minut otočíme víčkem dolů
autor: Denisa Jeřábková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.