Houbová polévka na kyselo
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře belgické restaurace Les Moules Radka Vlasáka.
Ingredience - 4 porce:
- 20 g sušených hřibů
- 0,3 dcl oleje
- 20 g hladké mouky
- 70 g cibule
- 1,5 l vody
- 500 g brambor
- 3 dcl smetany 33%
- sůl
- pepř
- ocet
- kmín
- pažitka
Příprava:
- Sušené hřiby přes noc namočíme do vody
- Druhý den houby uvaříme doměkka
- Ve vedlejším hrnci si připravíme světlou cibulovou jíšku s kmínem a zalejeme houbami s vývarem
- Rozšleháme, přivedeme k varu a přidáme brambory nakrájené na kostky
- Když jsou brambory měkké, přidáme smetanu, osolíme, opepříme a okyselíme
- Podáváme sypané pažitkou
Poznámka:
- Hřiby můžeme použít i čerstvé nebo mražené, ty je však lepší předem orestovat
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.